Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Mnogi se natječu tko će snažnije naglasiti ružnu sliku o braniteljima'

'
Zagreb, 25.06.2009., 12:16 | D. Ma.

Predvodeći euharistijsko slavlje - misu za Domovinu u povodu Dana državnosti u crkvi Sv. Marka, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovijedi je istaknuo da danas u našoj domovini Hrvatskoj zahvaljujemo Bogu za našu državu i s posebnom zahvalnošću obratio se hrvatskim braniteljima, koji, kazao je, ponekad glasno, a ponekad i samozatajno i tiho, pokušavaju upozoriti na važnost spomena i na opasnost od zaborava.


'Hrvatski branitelji su uznemirujuća ali i oslobađajuća prisutnost spomena u našem društvu. Njima se danas obraćam s posebnom zahvalnošću. Dragi branitelji, velikodušni muževi i žene znam da ste mnogi ranjeni u duši; znam da vas puno toga umara i znam da je neprijateljima Hrvatske cilj da se, pod navalom prozivanja, uvreda i laži odreknete spomena. Znam da ona velikodušnost kojom ste pristupili obrani Domovine čuva ljepotu hrvatske duše i dok nas danas često opominjete da ne zaboravimo, mi vas ohrabrujemo da živite od spomena koji čuva smisao života s Bogom', rekao je Bozanić.


Ujedno se zapitao kako je moguće da se u našem društvu od najuzornijega primjera dragovoljnog izlaganja životnim opasnostima za druge stvara slika problematičnih ljudi? 'Ako se o braniteljima govori loše; ako se o njima stvara dojam da su to ljudi koji samo traže povlastice koji žele nešto što im ne pripada; koji su išli u rat iz koristoljublja; ako se kristalna čistoća njihove spremnosti na davanje života baci u blato, što ostaje od Hrvatske?', zapitao je zagrebački nadbiskup.

Već čujem odgovore, dodao je, da nisu svi u pitanju nego samo neki, a da se pri tom ne kaže koji su to, kao da se namjerno ne žele raščistiti stvari. 'Stvara se dojam kao da je nekome stalo do ostavljanja i stvaranja dovoljno blata da Domovina bude okaljana', rekao je.

'Dojmovi koji se o braniteljima na takav način grade i šire nameću govor o njihovoj promašenosti, o razočarenju, o teretu društva, o nasilju i - što je najgore - o potencijalnim zločincima. Zar nije upadljivo i lako provjerljivo kako se neki samozvani i stvarni umjetnici iz Hrvatske gotovo natječu tko će snažnije, koristeći svoju tehniku i raspoloživi medij, naglasiti ružnu sliku o braniteljima pred kojom ljepota stidljivo šuti i čuva istinu kao dragocjeni biser za istinoljubive?', pitao je Bozanić.

Ali, mi nismo zaboravili da su branitelji sačuvali vjernost dragovoljnosti koja ih je vodila u obranu tako često daleko od njihova doma jer im je u srcu bila Domovina a ne sebični ciljevi, poručio je Bozanić.

Sadašnja hrvatska država rođena je, rekao je Bozanić citirajući preambulu Ustava RH, 'na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi'. 'Njezina samobitnost i sloboda obranjena je u ratu koji nam je nametnut, njezina je veličina u obrani a ne u osvajanju, u služenju a ne u vladanju. Branitelji koji su u sebi osjetili Božju ljubav, nisu tražili povlastice i časti njih je resila skrovitost, a nipošto napadna pojavnost', naglasio je kardinal.

Na kraju je svim hrvatskim građanima na čelu s predstavnicima državnih vlasti čestitao Dan državnosti.Misi u crkvi Sv. Marka uz brojne vjernike nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, potpredsjednici Vlade i Sabora, članovi Vlade, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Hrvatske vojske te dragovoljci i branitelji. U misnom slavlju uz desetak svećenika sudjelovao je i apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari. (Hina)


Prenosimo:Jutarnji List

Post je objavljen 25.06.2009. u 13:03 sati.