Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljelja

Marketing

Kokodakanje

Dokokotali su mi pijevci što vazdan na bunjištu kukuriču: zatvori, otvori, zatvori, otvori!
Pri tome vajni branitelji ljudskog dostojanstva zaboravljaju da odavno ne živimo idiličnim životom koji dozvoljava slobodnu nedjelju. To je samo floskula za radni narod, a slobodna je samo za tajkune, ali za njihove jahte i mornare ne!
Spadam u one koji rijetko nedjeljom idu u kupovinu jer mi može tako biti. Djeca su otišla i za ono malo što nas dvoje pojedemo i šporkamo dovoljan je svakodnevni mali napor da stan, rublje i nas držimo čistim i ugodnim. Međutim, mlade zaposlene žene s malom djecom nisu te sreće.
Da se razumijemo, žene nisu zaposlene zato što ganjaju karijeru i oduzimaju kruh muškarcima, nego zato što muškarci ne zarađuju dovoljno da bi obitelj mogla živjeti od njegove plaće. Punktum!
U sretnim okolnostima mama ima slobodnu subotu i nedjelju za angažman s peglom, perilicom, šivaćim strojem, tjednim zalihama u smočnici, ljubavnom seansom s mužem ...
Ako nedjeljom rade trgovine, onda je subota predviđena za ho-ruk, a nedjelja ipak nekako miriši na blagdan usprkos odlasku u kupovinu. Morate priznati da se kupovina i pranje i peglanje ne mogu usporediti. To bi bila kakti poluradna nedjelja!
Ako je pak trgovina nedjeljom zatvorena, ondak mama ide subotom u trgovinu a grde poslove prebacuje na nedjelju i ... To je, pak, radna nedjelja!
Kukuriče se pijevcima za to!
Ni trgovci nisu u dobroj poziciji jer prodavačice i blagajnice jesu u isto vrijeme mame, zar ne?
Dva su rješenja, ili će se najniža zagarantirana plaća povećati do razine (barem) sindikalne košarice, pa će mame ostati (u većini slučajeva) doma ili treba uvesti zakonske odredbe po kojima se ne pridržavanje zakonskih obveza tj. plaćanja rada zaposlenika kažnjava drakonskim kaznama. Mislim da bi samo par takvih primjernih inspekcija i kazni bilo dovoljno svim poslodavcima da se okane potkradanja svojih zaposlenika. E sad, sindikati gdje ste? Nije poanta u zabrani rada nedjeljom nego u plaćanju toga rada. Bojite li se poslodavaca? Ili imate neki aranžman pod stolom?
Ni svi zaposlenici ne trebaju raditi nedjeljom, mogu postojati različiti modusi unutar firme tko, kad, hoće, može ili mora raditi nedjeljom.
Ne smije im se ukrasti novac koji su zaradili tim radom!
Oni su i vlasnicima tim istim radom nedjeljom zaradili nova jedra na jahti, boljeg koga (kuhara, za sjevernjake) na jahti ili zlatne slavine na (istoj ili novoj) jahti ...
Ja toliko, a vi?


Post je objavljen 24.06.2009. u 11:11 sati.