Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sretan Dan Državnosti

Posjetiteljima OPSA-inih stranica, našim partnerima i prijateljima iz Hrvatske želimo sretan Dan Državnosti!

Obilježavajući Dan državnosti prisjećamo se kako je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine usvajanjem dviju povijesnih odluka - Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske - oživotvorio stoljetnu težnju hrvatskog naroda da samostalno i slobodno odlučuje o svojoj sudbini.

Čestitka predsjednika Sabora Luke Bebića za Dan državnosti

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je u ime saborskih zastupnika i u svoje ime uputio građanima Hrvatske čestitku povodom Dana državnosti.

Prigoda je ovo da još jednom izrazimo najdublje poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute Domovine, te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Bez njihove žrtve - a mnogi su u temelje hrvatske države ugradili vlastite živote - ove dvije povijesne političke odluke bile bi tek mrtvo slovo na papiru.

Slobodna, demokratska i međunarodno priznata Hrvatska ne bi bila ostvariva da nije bilo odlučnosti, mudrosti i vizionarstva tadašnjeg političkog čelništva predvođenog dr. Franjom Tuđmanom, koje je uspostavilo temelje modernoj hrvatskoj državi i Hrvatsku dovelo do punog međunarodnog priznanja.

U relativno kratkom vremenu, osamnaest godina kasnije, Hrvatska je, zahvaljujući uloženom trudu i ostvarenim rezultatima, uvažena na međunarodnoj sceni. Ove je godine postala članica NATO-a, a na putu je i da ostvari i drugi strateški cilj, koji smo si postavili još devedesetih godina: punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sve zacrtane ciljeve, od proglašenja neovisnosti preko pobjede u obrambenom Domovinskom ratu pa do današnjeg položaja Hrvatske kao cijenjenog člana međunarodne zajednice, postigli smo prije svega zahvaljujući vjeri u zajedničke snage, na koju se trebamo i dalje oslanjati u daljnjem razvoju države", kaže se u čestitci predsjednika Sabora.

Čestitka predsjednika Vlade Ive Sanadera za Dan državnosti


Predsjednik Vlade Ivo Sanader čestitao je u svoje ime i u ime Vlade hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima Dan državnosti.

"Povijesnom Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine, učinjen je odlučujući korak prema slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Obilježavajući osamnaestu obljetnicu - punoljetnost naše domovine, s osobitim se pijetetom prisjećamo hrvatskih branitelja i domoljuba, čijim su životima i žrtvama, te konačnom pobjedom u Domovinskom ratu potvrđene te povijesne odluke i ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda.

Hrvatsko vodstvo, predvođeno prvim predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Franjom Tuđmanom, odlučnim i ispravnim odlukama usmjerilo je naš put prema međunarodno priznatoj državi, privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, tolerancije i vladavine prava.

Danas je Hrvatska članica NATO-a, ima najsnažniji međunarodni položaj u gotovo dva desetljeća svoje samostalnosti. Uspješno provodeći brojne reforme, dospjeli smo u središte međunarodne politike. Uvjereni smo da ćemo znati iskoristiti taj naš položaj te, uz potporu hrvatskih građana, ostvariti i naš drugi strateški cilj - ulazak u Europsku uniju", kaže se u čestitki premijera Sanadera građanima Hrvatske i Hrvatima u domovini i inozemstvu.

Čestitka predsjednika Mesića za Dan državnosti

Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je svim građanima Republike Hrvatske čestitku uz Dan državnosti, 25. lipnja.

"Obilježavajući Dan državnosti kao spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti Republike Hrvatske, prisjećamo se toga važnog povijesnoga datuma kao kamena temeljca suvremene hrvatske države, izražavajući zahvalnost svima koji su dali doprinos našoj slobodi i neovisnosti.

Smisao države je da bude prostor mira, sigurnosti i napretka svojih građana. Svaki građanin pozvan je dati svoj doprinos ostvarenju toga smisla. Proslavljajući Dan državnosti činimo to s ponosom zbog onoga što je do sada dobro učinjeno, kao i s osjećajem odgovornosti za ono što svatko od nas i svi zajedno imamo dužnost učiniti za svoju domovinu.

Dan državnosti upućuje nas na vrijednosti na kojima je izgrađena i na kojima se izgrađuje Republika Hrvatska: sloboda, demokracija, socijalna pravda, ljudska prava i jednakost pred zakonom. Njih dijelimo s naprednim svijetom. Zato je Republika Hrvatska danas uvažena i konstruktivna članica međunarodne zajednice.

Pred nama sada u prvome redu stoji zadaća osmišljenog gospodarskog razvoja. Kriza koja nas pogađa plod je svjetskih okolnosti, ali i naših razvojnih promašaja.

Sada je važno zaštititi socijalnu sigurnost građana i vitalne društvene funkcije te odgovorno pristupiti izradi razvojne strategije na temelju naših razvojnih mogućnosti i usporednih prednosti. Hrvatska za to ima sposobnosti i snage.

U želji da s ponosom proslavimo Dan državnosti, upućujem svim državljanima Republike Hrvatske srdačnu čestitku!", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

Post je objavljen 25.06.2009. u 07:00 sati.