Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vukelić s norveškom ministricom o suradnji obalnih straža

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i njegova norveška kolegica Anne-Grete Strom-Ericsen razgovarali su u utorak u vojarni Kupari u Župi Dubrovačkoj o vojnoj suradnji dviju zemalja, osobito obalnih straža u čemu Norveška ima veliko iskustvo.

Vukelić je norveškoj ministrici zahvalio na potpori za ulazak Hrvatske u NATO i pomoći pri ustroju obalne straže.

"Razgovaralo se o mogućnosti da hrvatski vojnici i časnici sudjeluju na školovanju i obuci u Norveškoj kad je riječ o zimskim uvjetima ratovanja te o mogućnostima da naši časnici prođu obuku u tamošnjoj obalnoj straži", izjavio je Vukelić nakon sastanka.

Ističući dobru vojnu suradnju dviju zemalja, Strom-Ericsen rekla je da Norveška i Hrvatska imaju jako dugu obalu, pa su im pomorske snage vrlo važne.

"Pomorski prostor koji nadgledamo šest je puta veći od kopna te je učinkovita obalna straža vrlo važna u sprečavanju krijumčarenja i ilegalne trgovine", rekla je norveška ministrica.

Dužnosnici su razgovarali i o razmjeni iskustava iz međunarodnih vojnih misija u kojima obje zemlje imaju vojnike, prvenstveno u Afganistanu gdje Norveška ima 600, a Hrvatska oko 300 vojnika.

Post je objavljen 24.06.2009. u 07:00 sati.