Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Zapovjednik Talijanske ratne mornarice posjetio HRM

Zapovjednik Talijanske ratne mornarice admiral Paolo La Rosa posjetio je jučer Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) kako bi sa zapovjednikom HRM kontraadmiralom Antom Urlićem razgovarao o, kako je priopćeno nakon sastanka u pomorskoj bazi Lora, unaprjeđenju međusobne suradnje s posebnim naglaskom na sigurnost plovidbe Jadranskim morem.

Ovo je prvi posjet jednog zapovjednika ratne mornarice Hrvatskoj nakon što je Hrvatska nedavno postala članica NATO-a.

Admirali La Rosa i Urlić su u poslijepodnevnim satima položili vijence u gradu Visu na spomeniku mornarima poginulim 1866. u Bitki za Vis između Austrougarske mornarice u kojoj je bilo i mnoštvo Hrvata te Talijanske mornarice koja je u toj bitki pretrpjela poraz.

Admiral Urlić je novinarima izjavio kako mu je admiral La Rosa izrazio spremnost da Talijanska ratna mornarica pomogne Hrvatskoj ratnoj mornarici. "To je za nas veoma važno jer je Talijanska mornarica među vodećim na Mediteranu, a mi smo ušli u NATO savez i možemo mnogo naučiti od Talijanske mornarice", istaknuo je admiral Urlić. Dodao je kako će nakon današnjeg susreta sa zapovjednikom Talijanske ratne mornarice "biti više od dobrih susjeda".

Admiral La Rosa je izjavio kako i Italija i Hrvatska danas pripadaju istom NATO paktu "iz kojeg ćemo zajednički stvarati bolju budućnost".

"Ulazak Hrvatske u NATO predstavlja mogućnost za stvaranje bolje budućnosti, a da bi se to ostvarilo, bilo da se gleda iz Hrvatske ili iz Italije, nužno se orijentirati na more", naglasio je admiral.

"Naše dvije zemlje imaju snažne pomorske konotacije, naše ekonomije vezane su za more pa smo stoga obvezni orijentirati se na more", dodao je admiral La Rosa. Po njegovim riječima Hrvatska ratna mornarica i Talijanska ratna mornarica su dužne zauzimati se za zajedništvo, te da je današnji posjet dao veliki doprinos tomu.

Polažući vijence u Visu na spomeniku za 688 poginulih mornara u Bitki za Vis između Austrijske mornarice u kojoj su bili i Hrvati i Talijanske mornarice, zapovjednici Urlić i La Rosa su istaknuli kako su došli pokloniti se žrtvama jednog konflikta kako bi doprinijeli izgradnji ujedinjene Europe.

Post je objavljen 17.06.2009. u 16:05 sati.