Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sasapetkovic

Marketing

Bubnjar Stanton Moore - stil i analiza (prvi dio)

Nekoliko posjetitelja bloga mi je napisalo da im se ideja s video clipovima i notnim transkripcijama sviđa, ali da bi željeli vidjeti i čuti i nešto zahtjevnije, odnosno, ne samo jednostavne patterne.

Da ne kažu ljudi kako ne udovoljavam prohtjevima zubo, evo nešto za sladokusce: tko nije već upoznat s njegovim radom, Stanton Moore je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih bubnjara mlađe generacije u USA. Poznat je po primjerni tzv. second line ritmova u raznim glazbenim okruženjima. Radi se o autohtonim ritmovima iz New Orleansa, koji su preuzeti većinom iz tradicije Mardi Gras indijanaca iz te regije. Stanton Moore je dugo vremena učio od Johnnyja Vidacovicha koji je međunarodno priznati bubnjar iz New Orleansa, specijaliziran za second line ritmove.



Prvi primjer koji ću prikazati, može se čuti na pjesmi "Baker's Dozen", grupe Galactic, u kojoj Moore svira bubanj. To je, kako on kaže, tzv. street beat, s ubačenim backbeat naglascima. Premda notni zapis kazuje da bi obje ruke trebale svirati samo po dobošu, na videu ću vam prikazati i kako ovaj pattern zvuči kada se desna ruka prebaci na tomove. Vjerujem da je tako još zanimljivije.

Svaki pattern sviram četiri puta:



Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 15.06.2009. u 16:03 sati.