Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/razoblade

Marketing

Ovo sada nema veze s tobom, Osobo. Nema veze. Ovo su samo moja sjećanja. Potaknuta nečime.

Diši.
Koliko ste puta čuli to? Udah, izdah, život, smrt. Diši. Koliko ste puta rekli nekome to? Jeste li ikada držal nečije tijelo u rukama i ponavljali tu jednu jedinu riječ. Tresli se od straha, gledali u oči toj osobi? Znate li koliko znači ta jedna jedina riječ? Ona je sve što stoji između vas i smrti. Famozne smrti. One smrti gdje ne dišete. Jeste li ikada nekome govorili da diše? Ljudi bi si to trebali govoriti umjesto svih onih fraza koje daju jedni drugima. Samo molba, naredba, želja, činjenica.... kako malo može biti sadržano u jednoj riječi.

Živi.
Tamne li strasti u toj rečenici, skrivenih želja, objesti i sebičnosti. Ruka sklopljenih u molitivi za jednog, naređenje za drugog, činjenica za trećeg... prljavih li misli iza jednog ''živi'', jadnih li kaljuža na dnu naših duša iz koje je izašla ta riječ. Što nam ona znači? Tražimo li to? Ili naređujemo? Ili prosimo život koji nose drugi u sebi? Zašto? Jer imamo koristi, ništa drugo. Zapovijed, ugovor sklopljen s vragom (ne, čovjekom), zapovijed da se živi.... zar nije isto što i ''diši''? Zar nije jednako pokvareno? Ali ne.. mi u tome vidimo viši cilj, ljubav, čežnju, život u samim korjenima.. Živjet ću zbog tebe! Koliko ste puta to rekli? Koliko ste puta slagali? S druge strane, koliko ste puta plakali u kutu svoje sobe, sklopljenih ruku, ponavljajući kroz jecaje tek jednu tihu molitvu - živi, živi, živi... Koliko ste puta tumarali u noći, tražeći, držali nečiju ruku i plakali govoreći tu riječ? Tko je od vas to napravio? Dok to ne napravite, nemate pravo govoriti nekome da živi, nemate pravo narediti život ako niste gledali u lice smrti.

Idi.
A sad... za ovo treba hrabrosti koliko kukavičluka. Jednostavnije je reči ''idi'' nego li pokušati zadržati. Najveće smo kukavice u trenutcima beskrajne hrabrosti. Koliko ste puta odlazili? A koliko ste puta gledali one od kojih se otišlo? Koliko ste puta prezreli maske koje su nosili - maske junaka, maske patnika, maske ostavljenih.. odlaze oni koji kažu ''idi'', ne oni koji uisitnu otiđu. A koliko ste puta rekli ''ostani''? Rijetki su... a kad bi samo znali što to znači i kolio iskrenosti leži u tome. Kad bi samo znali koliko jedno ''ostani'' može promjeniti stvari.

Postoji.
E, ovo nitko nikad neće reći. Samo budi, sve će biti u redu.
Samo budi.
Postoji.


Post je objavljen 08.06.2009. u 17:35 sati.