Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/motrnjani

Marketing

TRNJANI


Image Hosted by ImageShack.us








Trnjani

TrnjaniTrnjani su treće selo po broju stanovnika u Općini Garčin te na popisu iz 2001. godine imaju 855 žitelja . Trnjani su smješteni uz potok Breznu 3 km zapadno od centra Garčina . Površina sela iznosi 10,6 kvadratnih kilometara prosječne gustoće naseljenosti od 81 stanovnik po kvadratnom kilometru. Selo je sastavljeno od mješovitog stanovništva kada je u pitanju nacionalnost i vjera . Oko 40 % stanovništva čine žitelji katoličke vjere i 40 % stanovništva pravoslavne vjeroispovjedi . U Trnjanima živi 50,6 % muškaraca i 49,4 % žena .

Gospodarski dio Trnjana čini stanovništvo koje se bavi uglavnom poljoprivredom , vinogradarstvom , stočarstvom i manji dio voćarstvom . Na području Trnjana djeluje i osnovna škola koja je o sastavu osnovne škole « Vjekoslav Klaić « u Garčinu . Trnjani se nalaze na križanju županijske ceste Klokočevik-Zadubravlje i županijske ceste Slav.Brod-Bukovlje-Garčin-Vrpolje.

Trnjani su i sjedište župe Sv.Marka a koja obuhvaća Zadubravlje, Klokočevik, Vrhovinu i Šušnjevce .Župna crkva sagrađena je 1828. godine u istoimenoj župi koja je osnovana 1694.godine . U Trnjanima je postojala i pravoslavna crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice izgrađena 1945.godine koja je pripadala parohiji iz Slavonskog Broda .Crkva je srušena tijekom Domovinskog rata i agresije na RH te od tada nije obnavljana .

Bogat kulturnoumjetnički i športski život karakterističan je za Trnjane , što je u potpunosti pridonijela dvorana koja je izgrađena 80- tih godina i bila je jedna od rjeđih u našim krajevima .

Sredinom 80-ih godina u Trnjanima je postojao i OK ( odbojkaški klub ) « Slaven « koji se nakon nekog vremena i ugasio a danas je aktivan NK « Slaven « sudionik II ŽNL . Kad smo kod nogometa valja spomenuti i memorijalni nogometni turnir « Žrtve domovinskog rata « koji se već nekoliko godina održava u Trnjanima. Uz nogometni klub aktivan je i taekwondo klub te KUD « Lovor « nasljednik KUD-a « Mićo Vitas « vrlo bogate i dugotrajne tradicije . Trnjani su i poprište održavanja stočnog sajma , jedinog u Općini Garčin , a koji se održava svake subote u mjesecu , a koji također ima dugotrajnu i uspješnu tradiciju održavanja .

Web Design: Spectrum Software, Slavonski Brod Copyright © Opcina Garcin 2006. All rights reserved



Post je objavljen 04.06.2009. u 17:48 sati.