Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Matković u Ateni sa zamjenikom grčke ministrice vanjskih poslova

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković sastala se jučer u Ateni sa zamjenikom grčke ministrice vanjskih poslova Yannisom Valinakisom s kojim je održala političke konzultacije, priopćio je MVPEI.

Matković i Valinakis izrazili su zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dviju država, te istaknuli kako postoji prostor za daljnju suradnju, posebice u području gospodarstva. Matković je zahvalila Grčkoj na potpori Hrvatskoj tijekom pristupnog procesa za ulazak u NATO, a Valinakis je istaknuo da Hrvatska i u budućnosti može računati na grčku podršku na putu prema idućem prioritetnom vanjskopolitičkom cilju - punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Matković je upoznala Valinakisa s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU istaknuvši da Hrvatska ispunjava svoj dio posla i provodi usklađivanje zakonodavstva s Europskom unijom u skladu s planiranim rokovima, te izrazila uvjerenost kako će se tehnički dio pregovora dovršiti do kraja ove godine, sukladno Indikativnom planu Europske komisije. Izvijestivši ga o odnosima između Hrvatske i Slovenije u pogledu rješavanja graničnog prijepora, izrazila je uvjerenost u skoru slovensku deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Također je bilo razgovora i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je istaknuta uloga Hrvatske kao čimbenika stabilnosti i zemlje modela za preostale zemlje regije na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama.

Tijekom boravka u Ateni Matković se sastala u srijedu i s potpredsjednicom grčkog parlamenta i predsjednicom Parlamentarnog odbora za Europsku uniju Elisabeth Papadimitriou, s kojom je razgovarala o bilateralnim odnosima, pristupnom procesu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, te mogućim zajedničkim projektima, imajući u vidu mediteransku perspektivu obiju država.

Matković se također sastala s posebnom savjetnicom grčkog premijera za međunarodne odnose Marinom Skordeli s kojom je također razmotrila potencijale daljnje suradnje, stoji u priopćenju.

Post je objavljen 04.06.2009. u 07:42 sati.