Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Matković se sastala u Ankari sa Zerguen Korutuerk

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković (slika) sastala se danas u Ankari s državnom tajnicom za europska pitanja u turskom ministarstvu vanjskih poslova Zerguen Korutuerk, s kojom je održala političke konzultacije, priopćio je MVPEI.

Odnose između Hrvatske i Turske sugovornice su ocijenile prijateljskim i u stalnom napredovanju na svim razinama, kako u političkom, tako i gospodarskom te vojnom području.

Matković je zahvalila Korutuerk na suradnji i potpori koju je Turska pružala Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u NATO. Čestitajući Hrvatskoj na ulasku u članstvo Saveza, Korutuerk je izrazila uvjerenje kako će se time odnosi između dviju zemalja još više unaprijediti. Osim toga, ulogu Hrvatske kao nove članice NATO-a ocijenila je važnom za stabilnost prostora jugoistočne Europe.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o tijeku pristupnih pregovora Hrvatske i Turske za članstvo u Europskoj uniji.

Također se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju gospodarske suradnje između dviju zemalja. Matković, koja je predvodila u ponedjeljak hrvatsko izaslanstvo na ministarskom summitu Konfederacije turskih poduzetnika i industrijalaca u Istanbulu, izrazila je zadovoljstvo postojećim interesom turskih gospodarstvenika za ulaganjima u Hrvatskoj, kao i hrvatskih u Turskoj.

Hrvatski poduzetnici zainteresirani su za poslovnu suradnju ponajprije u području energetike, graditeljstva, turizma i prehrambene industrije. U tom smislu dana je podrška održavanju iduće sjednice Zajedničkog hrvatsko-turskog odbora za gospodarsku suradnju ove jeseni u Turskoj.

Matković se sastala i s državnim ministrom i glavnim turskim pregovaračem s Europskom unijom Egemenom Bagisom, s kojim je razmijenila iskustva o pristupnom procesu te ustroju pregovaračkih timova Hrvatske i Turske, navodi se u priopćenju.

Post je objavljen 02.06.2009. u 14:25 sati.