Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Kuhinjski pod od papirnatih vrećica

U prvi mah kad sam pročitala ovaj naslov, mislila sam da je riječ o šali, no kada sam došla do kraja članka, shvatila sam da se radi o originalnom i inspirativnom uratku za koje vam je potrebno malo dobre volje, fizičke snage, nekoliko sati slobodnog vremena i po mogućnosti prazna kuća.
Nismo se jednom našli u situaciji da nam je muka gledati stari pod u kuhinji, bilo da je riječ o linoleumu ili pločicama. Recesiju neću spominjati jer i vrapci na granama pjevaju o tome kako nije vrijeme za nepotrebna ulaganja. I što učiniti? Oboružajte se hrpom starih papirntih vrećica ili s rolom klasičnog pak-papira (kojeg možete pronaći u skoro svakoj knjižari) i napravite novi kuhinjski pod.

Za ovaj eksperiment vam je potrebno dovoljno starih papirnatih vrećica ili rola papira da pokrijete površine u kuhinji koju pokrivate, a da vam se pritom slojevi koje ćete slagati preklapaju jedni preko drugih. Osim papira će vam trebati i škare, stare krpe, poliuretansko ljepilo, i po želji – boja za drvo, prirodne nijanse.

Prije nego što krenete trgati papir, važno je vam pod bude dobro oriban, tj., čist i suh. Sada možete početi trgati papir, škarama izrežite one dijelove papira koji će se nalaziti uz namještaj sa oštrim rubovima (poput peći ili donjih kuhinjskih elemenata). Kada ste natrgali dovoljno papira, zgužvajte ga, pa ga ispravite kako bi vam tekstura papira bila što izraženija.

Izlijte manju količinu poliuretanskog ljepila na pod gdje ćete postaviti svoj prvi komad papira, pa ga razmažite kistom (ili rukama, ako ste hrabriji). Stavite papir na pod, dodajte malo ljepila na vrh papira, i poravnajte sa kistom. Tehnika je ustvari dosta slična decoupage-u (decoupage – tehnika lijepljenja slojeva papira na površinu koja se koristi npr, za ukrašavanje predmeta ili dijelova namještaja). Nastavite postavljati komade papira na način da im se rubovi malo preklapaju. Izravnajte mjehuriće ispod papira.
Ako vam se pojave mjehurići kada se ljepilo počne sušiti, tada ih probušite iglom i još malo namažite ljepilom, te ponovo izravnajte. Površina koju obrađuje će se ustvari izravnati do kraja kada se skroz osuši i kada ljudi počnu hodati po njoj.

image hosting by http://www.99phost.com/

Kada ste pokrili željenu površinu s papirom, pričekajte da se ljepilo osuši. Želite li tamniju boju vašeg poda, obojite ga bojom za drvo, i utrljate boju uz pomoć stare krpe. Nanesite još 4 do 6 slojeva poliuretana (u intervalima od sat vremena), kako bi zaštita poda bila što bolja.
Ostavite da se osuši preko noći, iako bi bilo najbolje da se suši i do 24 sata.

Kada pod ponovo potamni ili se zaprlja, očistite ga i premažite ga novim slojem poliuretana. Nedostatke možete popraviti stavljanjem novih, papirnatih zakrpa, a kad vam dojadi krpanje, možda se i situacija oko nas stabilizira, pa ćete si lak


Post je objavljen 29.05.2009. u 09:57 sati.