Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Branitelj učenika (Iv 16, 5-11)

Svjedočanstvo o Isusu nastavit će njegov Duh preko apostola. Oni su od početka bili s Isusom i očevici su svega što je Isus radio i govorio. Uz pomoć Duha Svetoga, kojega Isus obećava poslati, oni će vjerno i iscrpno svjedočiti o Isusu. Na njima će se, također nastaviti Isusove patnje i smrt, ali Duh Sveti će učiniti da sve patnje podnose s radošću.

Iz Isusovih riječi koje je uputio učenicima pred skori rastanak s njima, razabiremo da su oni bili ispunjeni žalošću zbog rastanka s njim. Nisu još uvijek shvaćali što se ima dogoditi. Nisu znali da Isusov odlazak u smrt donosi sveopće spasenje. Ali Isus ih uvjerava da je za njih bolje da on ode, da bi Branitelj, Duh Sveti, mogao doći k njima. Preko apostola i njihovog propovijedanja Duh Sveti će svijetu pokazati svu njegovu zabludu.

Katekizam Katoličke Crkve o tome kaže: Istom kad je došao čas da bude proslavljen, Isus obećava dolazak Duha Svetoga, jer će njegova smrt i uskrsnuće biti ispunjenje obećanja danoga Ocima: Duha istine, drugog Tješitelja, dat će Otac na Isusovu molitvu; bit će poslan od Oca u Isusovo Ime; Isus će ga poslati od Oca jer je on izišao od Oca. Duh će Sveti doći, mi ćemo ga upoznati, on će s nama biti zauvijek, boravit će s nama, učit će nas svemu i dozivati nam u pamet sve što nam je Krist rekao i svjedočit će za njega, on će nas uvoditi u svu istinu i proslavit će Krista. Što se svijeta tiče Duh će mu dokazati zabludu s obzirom na grijeh, na pravednost i na sud. (KKC 729)

I znamo da se ispunjenje obećanja - dolazak Duha Svetoga, dogodilo na dan Pedesetnice (usp. Dj 2, 1-4). Ispunjeni Duhom Svetim apostoli započinju veličanstvena djela Božja. Njihovi životi se u potpunosti mijenjaju. Počimaju neustrašivo svjedočiti djela Božja. I ništa ih na tom putu nije moglo zaustaviti. Ni vlast, ni glad, ni progonstva ni sve nevolje koje su ih zadesile a bilo ih je napretek. Naprotiv, oni radosno i neustrašivo navještaju Radosnu vijest. Zahvaćeni Duhom Svetim ne mogu drugo nego „govoriti ono što su vidjeli i čuli“ (Dj 4, 20). I svi koji su povjerovali njihovom propovijedanju i krstili se primili su dar Duha Svetoga.

Dakle, mi koji se po sakramentu krštenja rađamo iz vode i Duha Svetoga i bivamo obilježeni duhovnim pečatom pripadnosti Kristu, primili smo dar Duha Svetoga. Puni izljev Duha Svetoga primamo u sakramentu potvrde, koji pridonosi rastu i produbljenju krsnih milosti. Po Isusovom obećanju, a kako nam i nauk Katoličke Crkve donosi „Duh Sveti će doći, mi ćemo ga upoznati, on će s nama biti zauvijek, boravit će s nama i dozivati nam u pamet sve što nam je Krist rekao“.

Koliko smo svjesni ove istine? Koliko je Duh Sveti prisutan u našem životu? On bi trebao biti naš stalni pratitelj, branitelj i učitelj na našem ovozemaljskom hodočasničkom proputovanju. A što kaže naša svakodnevica – je li to tako? Znamo li tko je Duh Sveti i jesmo li ga upoznali?

Duh Sveti je onaj koji daje život u Kristu Isusu i doziva nam u pamet sve što nam je Isus rekao. On je onaj koji nam pomaže da upoznamo Krista, njegovu Misao i Živu Riječ. Ako Duh Božji prebiva u nama onda i živimo po Duhu i težimo za duhovnim stvarima. On je taj koji nam pomaže da se oslobodimo okova grijeha i svijeta.

Danas, također u Djelima apostolskim čitamo kako su Pavao i Sila u okovima u zatvoru slavili Boga i pjevali mu hvale, te su bili čudesno oslobođeni. Vidjevši taj čudesan događaj oslobađanja, čuvar zatvora se obratio i zajedno sa svojom obitelji prihvatio vjeru u Isusa Krista (usp. Dj 16, 25-34). Duh Kristov raskida i sve naše okove i zarobljenosti ma kakve god one bile. Pomaže nam da odložimo staroga čovjeka, da promijenimo svoj prijašnji život i obnovimo svoj duh i svoju pamet i živimo novi život u Isusu Kristu. Život čovjeka koji je ispunjen Duhom Svetim po plodovima se pozna.

A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. Oni koji pripadaju Kristu razapeli su svoje tijelo zajedno s njegovim strastima i požudama. Ako imamo život po Duhu, Duha i slijedimo. (Gal 5, 22-25)

Ljiljana


Post je objavljen 19.05.2009. u 21:41 sati.