Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

91. decibel (Vodić rock 'n' roll Rijekom)

U klubu Palach predstavljena je knjiga Velida Đekića "91. decibel (Vodić rock 'n' roll Rijekom)".
Radi se o knjizi, kako je sam autor rekao, koja obrađuje 20 lokacija značajnih za gradsku rock scenu. Odnosno, radi se o dvadeset eseja o tim lokacijama u kojima je sažeta povijest Ri rocka.
Tako se primjerice obrađuju poznate lokacije kao Palach, Hartera, ali i manje poznate poput Parka Nikole Hosta gdje su prvi koncert imali parafi. Osim riječkih prostora u knjizi se spominju i neki opatijski prostori poput kluba 48 iz kojeg je poniknuo sastav Let3, ili kako autor piše u knjizi "Štoviše, Klub 48 izrasta u argument za potkrijepu teze da je jedna od važnijih dionica riječkog rocka podrijetlom zapravo – opatijski rock.".
Inače, nakon 50 godsina postojanja ri rocka, ovo je prva knjiga o njemu.

Autor također smatra kako bi knjiga mogla dobro poslužiti i kao turistički vodić kroz rockersku Rijeku.
Također, Đekić je rekao kako knjiga nije o pojedinačnim bendovima, ali se ipak fokusirao na pionire scene poput sastava Uragani i Paraf.

Knjiga ima 120 stranica i 140 fotografija, od čega je neke bilo malo teže pronaći.
Izdavač knjige je Meandar, a sam urednik Branko Čegec je rekao kako je riječka scena nezaobilazan dio bivše jugoslavenske scene.
Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Obersnel koji je rekao kako su tempirali izlazak knjige nakon izbora da se za to ne bi vezale neke političke konotacije, te je dodao kako je Rock način života u Rijeci, stoga su ovakva izdanja korisna i za samu povijest grada, a samo izdanje knjige je potaknuto CD-om Antologija Riječkog novog vala.
Inače knjiga košta 120 kuna, već se može pronaći u knjižarama, a tiskana je u tiraži od 1000 komada.
Sutra u 20 sati u Palachu će se održati službena promocija.

Post je objavljen 19.05.2009. u 14:23 sati.