Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ivanov: Prijepori nisu usporedivi

Novi makedonski predsjednik Đorđi Ivanov odbio je u ponedjeljak u Ljubljani usporediti prijepor te zemlje s Grčkom i hrvatsko-slovenski prijepor o granici. Odgovarajući na novinarsko pitanje na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa slovenskim kolegom Danilom Tuerkom, Ivanov je kazao da ta dva prijepora nisu usporediva.



Grčka ne poštuje međudržavni dogovor kojim se obvezala da se prijeporom zbog ustavnog imena Makedonije neće koristiti kao zaprekom za makedonski ulazak u NATO, rekao je Ivanov. Kako je taj sporazum prekršen, Skoplje je bilo prisiljeno tužiti Atenu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), dodao je. Slovenija takva sporazuma s Hrvatskom nema, naglasio je makedonski čelnik. Ivanov je izrazio nadu da će grčko-makedonskim pregovorima biti dan nov zamah nakon izbora za Europski parlament u Grčkoj od 4. do 6. lipnja. Grčka je stavila veto na ulazak Makedonije u NATO, a vjerojatno će učiniti isto kad Makedonija počne pregovore s EU-om ako se ne riješi prijepor. Svi dosadašnji pokušaji da se prijepor riješi, i bilateralni i međunarodni, nisu urodili plodom.

Slovenski predsjednik Tuerk izrazio je potporu svoje zemlje približavanju Makedonije Europskoj uniji i NATO-u. "Slovenija je bila među prvim državama koje su priznale Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom", rekao je Tuerk nakon susreta s Ivanovom, dodavši da se njegova zemlja zauzima za traženje "razumna kompromisa" u makedonsko-grčkom prijeporu. Istodobno, Tuerk je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ivanovom rekao da su razgovarali i o prilikama u regiji te da je jedno od važnih stvari koje treba ubrzano rješavati reguliranje otvorenih graničnih pitanja koja postoje među državama nastalima na području negdašnje Jugoslavije.


Post je objavljen 19.05.2009. u 11:18 sati.