Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Vrhunska arhitektura iz Portugala seli u Zagreb


Prošloga tjedna, održano je posebno izdanje poznatog arhitektonskog događanja hrvatskog časopisa Orisa, specijaliziranog za te teme. Pod nazivom Portugalski Dani Orisa, taj maleni festival vrhunske arhitekture okupio je eminentna imena s portugalske scene. Portugalske Dane Orisa bilo je moguće pratiti i iz Dubrovnika, gdje su u Tvrđavi Revelin u posljepodnevnim satima bila održana brojna predavanja, ili pak u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje smo se i mi zaputili.

Álvaro Siza tijekom predavanja u Lisinskom

Iako je Álvaro Siza bilo ime zbog kojega su se svi hrvatski arhitekti našli u subotu u Zagrebu, organizatori su ga stavili na kraj. Ovaj dobitnik najprestižnije Pritzkerove nagrade 1992. godine, protekle subote svojim je prezentacijama pokazao kako ju zaista zaslužuje, iako tihi i gotovo nerazumljiv engleski kojim je govorio bez slušalica s prijevodom koje su podijeljene gotovo da ne bi bio slušljiv.

Arhitekt koji je svojim zamislima gotovo neočekivano zadivio publiku bio je Nuno Brandăo Costa. Posljednji kadrovi njegove prezentacije pokazivali su što je napravio od jedne stare kuće u ruševnom stanju, i upravo taj projekt ostavio je publiku bez riječi. Pljesak je bio nenadmašen.

Edifício Viriato arhitekta Nuna Brandăa Coste

Također, osim njih dvojice, imali smo priliku kroz ova dva dana slušati i imena kao što su: Francisco Vieira de Campos, Cristina Guedes, Joăo Luís Carrilho da Graça i Eduardo Souto de Moura. Ali i biti nazočni pri prvoj podjeli Orisove nagrade za poseban doprinos arhitekturi, koja je dodjeljena studiju UP koji vode Lea Pelivan i Toma Plejić.

Odaziv na ovaj simpozij bio je iznimno velik

Također, u sklopu Portugalskih Dana Orisa, u Galeriji Karas je do kraja svibnja otvorena izložba skica Álvara Size za kapelicu Zorkovac koju podiže obitelj Kamenski u sklopu uređenja i izgradnje imanja i kurije Zorkovac prema projektu ureda Rusan arhitektura. Izložbu je otvorio Kenneth Frampton sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Kada smo izlazili s predavanja, jedina misao koja nas je pratila bila je da će na jesen oni redovni Dani Orisa teško nadmašiti ova dva dana.

B. D.

Post je objavljen 17.05.2009. u 21:08 sati.