Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

Marin - bob - Bijaći ....... koljevka hrvatske države

Kad je slika ovu sliku gospodin Oton Iveković zasiguro je zna da je misto radnje taman tod poviše Bijaća....e ma nije zna da je tu odma ispod i polje jednoga manitaša koji je beruc bob ,a potaknt izborima , mislija baš o istoj temi o kojoj i on kad je ovo slika.

dolazak Hrvata na more



Moga san ja ovo nadodat na ono od sinoc ali pošto ja znan moje posjetitelje od kojih se ponekima zamanta kad vidu više od 10 crta teksta evo cu petat ovo ka poseban post ......ala nema citanja na priskake.....procitat ono ispod pa onda tek ovo .......malo pokazat rispekta prima manijaku koji je ovoliko volje jema tipkat i slagat slike-koje je najprije tribalopro nac jelte.....e a pošto san ja po prirodi vakvi kakvi jesan onda se neke slike jednostavno uzete sa neta.....a gospe ti a zašta služi net neg zato aaaaa???

sv marta

Slika= lini Marin-odma za pocetak da se vidi koliko san lin za gospu blaženu :) ....slikano iz auta-jerbo a ko ce izac i protegnit noge

Ka šta se vidilo iz ranije naškrabanog ,na podrucju ,ajmo ga nazvat između Kaštela I Trogira od pamtivjeka je živija covik......cemu svidoce i mnoge gomile i gradine iz malo kasnijeg prapovjesnog vrimena.
Nisu ni stari Grci bili berlavi kad su među svojin prvin terenima di ce se nastanit uz Jadransku obalu izabrali baš ovo podrucje ,pa su tako osnovali svoje naseobine Tragurion (Trogir) i Epetion (Stobrec).....Kasnije dolaskom Rimljana na ovo podrucje peostor se sve više kultivizira ,pa se tako u prvom stoljecu prije Isusa ,a za vrime namjesnika Dolabelle gradi cesta Tragurion-Salona.Trasa te ceste je u stvari ista ona koja je i danas aktualna ,to jest stara kaštelanska cesta.

I evo ga dolazimo do momenta kad je car Klaudije (44-54 godina prije Isusa) odredija svojin ratnin veteranima dodjelit posjede baš na ovom terenu pa je za njih osnova naselje Siculi (Bijaći)a naselje je jemalo i svoju luku u današnjem Resniku.

sv marta

Slika= lini Marin

Kako na ovom podrucju nikad nije bilo mira donija je vrag seobu naroda ,jerbo a koji je to narod koji nebi tija jemat bolje pozicjune uz more .....e kada su ti bili ludi pa nisu znali šta cinu .......salamaštrali su tako ti doseljenici sa sjevera Salonu i cilu njenu okolinu.
Nakon šta su ovi sve to lipo satrali gore neg naše ministarstvo šta svitu ruši kuce i vikendice ,na ovo podrucje arivali su i Hrvati.

sv marta

Slika = Ante Perković-wikimedia

E da se nebi oni puno mislili di ce sebi ucinit naselje a oni su ti lipo iskoristili stare temelje anticke civilizacije i tod su u Bijaćima odma osnovali svoje misto i svoju državu ....pa nek se zna .
E sad pošto smo ka narod bili povodljivi od samih naših pocetaka i pošto nan je uvik ono tuđe bilo bolje neg naše a mi smo lipo odma odjebali sve one naše starorvaske bogove i božice i odma se prišaltali na kršcanstvo . I ka pravi da bi dokazali da smo mi baš to šta smo tili bit odma su naše glavešine pocele gradit crikve i istima davat u posjed dilove svoje imovine.......

sv marta

Slika= lini Marin

.............ma cekaj malo a jesu li oni onda jemali ono ca se zove nacionalizacija ili u današnje vrime zbog viših državnih interesa ???? ma vidi bogari a cije su to oni odma dilili ,a ako su tek arivali tod znaci opet su i oni to nekome capali ....e bice onima bidnima šta su ostali tod ka sirotinja posli onih divljih hordi slavena sa sjevera.......e sad vidi bogati da nebi ispalo Marin bali kontra svoga naroda i njegove prošlosti .....ma nije ja se to samo nako pitan zase :)))))

sv marta

Slika = Ante Perković-wikimedia

Aj dobro ajmo dalje...oni casu jemali malo više zlata i ostalog bogastva (ne mislin na tajkune ) oli ti ga naši dicni velikaši odma su poceli na padinama Kozjaka osnivat svoja naselja Lažane,Putalj,ostrog,Špiljan,Radun,Žestinj i Bijaće.....jerbo a ko je vidija bit velikaš a ne jemat barenko jedno do dva svoja mista di ces naselit one ca nisu jemali koliko ti ,i koji ce opet to sve skupa morat tebi platit na nacin da ce zate radit ekola......šta ti je bila pametna ta naša gospoda.....ma deboto ka danas.lol...........odnija je vrag sva ta mista ali su ostle barenko crkve citave pa nan one tako njemo svidoce o svemu ovemu ca san ja dosad nabalija ovod.

sv marta

Slika = Ante Perković-wikimedia

Pošto su Bijaći bili na najboljen pozicjunu oni su falin te bože bili kraljevska imovina....jerbo di ces a da kralj nima zase ono najbolje,a koji bi to kralj onda bija....e u tin istin Bijaćima svoje prestolje je uredija knez Trpimir .....i ka pravi vladar on je odma da ucinit darovnicu kojon splitskom nadbiskupu dariva posjede ...e to je ucinija dana gospodnjeg 04.ožujka 852 godine. E vidiš upravo ta darovnica je puno vašna za naš narod......ma kvregu ne zato šta je to bija naš prvi darovni ugovor nego zato šta se u njoj po prvi put spomenilo ime Hrvat . Ekola tu je ta važnost Bijaća za naš narod ......jerbo na darovnici lipo piše „JA KNEZ HRVATA“ i „UČINJENO U MJESTU KOJE SE ZOVE BIJAĆI“.....I sad ko more rec da ovo nije bija rodni list hrvata aaaaaa????

sv marta

Slika = Ante Perković-wikimedia

Ti naši Bijaći bili su centar hrvatske države od ranog srednjeg vika (kraj 8. i pocetak 9.stolje)ce pa sve do kraja 11. Stoljeca.
E od toga mista ostalo je samo par srušenih zidova i groblje ......bolje receno najbolje su sacuvani ostaci crkve svete Marte koja je sagrađena na ostacima ranokršcanske bazilike.Ovo je jedna od najstarijih starohrvatskih crkava.........to je bila predromanicka trobrodna građevina s uglatom apsidom i zvonikom na procelju. Na mistu te crkve 1908. Don.Frane Bulić dao je sagradit današnju crkvu svete Marte.Ako se ikad natrefite u toj crkvikad je otvorena sitite se da ispod nje još stoji zdenac u kojem su se krstili prvi Hrvati...da je upravo to misto di smo ka narod postali kršcanima.

sv marta

Slika = Ante Perković-wikimedia

Nije se ovo misto spomenilo samo ti jedan put u povjesnim dokumentima.tako se ono spominje u presudi iz 892.godine kojom knez Mutimir presuđuje u korist splitske crkve u sporu koji je izbija između splitskog nadbiskupa i ninskog biskupa.......ova dva pisana dokumenta nisu sacuvana u originalu vec samo njihovi prijepisi iz 16.stoljeca. Dok je opet najstariji spomen Bijaća koji je sacuvan u originalu je presuda kralja Zvonimira iz 1078.godine kojom on svome ujaku daje pravo da prikuplja dace sa kraljevskih imanja na prostoru od Salone do Bijaća.

prsten


Broncani prsten od tanjeg lima ukrašen filigranskon žicon i okruglin ispupcenjima-nađeno Bijaći-Stombrate,starohrvatsko groblje grob br.39-promjer prstena 20 mm-9-11 stoljece
Slika= Muzej grada Kaštela



Na ovom podrucju pronađenoje dosta starohrvatskog kamenog namještaja koji je ukrašen pleterom.Vecina pronalazaka nalazi se danas u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i u Muzeju Grada Kaštela....može se kao posebno zanimljiv eksponat izdvojit nadgradnja nad crkvenim oltarom ili ti ga ciborij iz crkve svete Marte....taj je ciborij jedan od najlipših spomenika hrvatskog srednjovjekovnok kiparstva koji je ukrašen pleterom.....e pa sad onaj ko nije nek malo prošeta do Splita i posjeti Muzej hrvatskih arheoloških spomenika.....šteta je ne upoznat se sa temeljima svoje domovine .

naušnice


Jednojagodne naušnice cije su bikonicne jagode ukrašene jednostavnim filigranskon žicon-nađeno Bijaći-Stombrate-starohrvatsko groblje –grob br6.-promjer prstena 40 mm-9-11 stoljece
Slika= Muzej grada Kaštela


A ova zadnja slika je petana ka podsjetnik da su ipak naši stariji više brinili o svojoj prošlosti......vidi se lipo kako je sve uređeno i cisto oko ovog spomenika povjesti i kulture našega naroda i države.

sv marta



I sad vidiš ti kako samo jedan mali izlet u polje za vižitat jema li šta boba more u coviku probudit neka pitaja ........ sitit se baren nako u prolazu onih nekih ljudi koji su nekad davno davno došli ovde na ovi tada njima sveti teren ( a ja sad sadin bob i biže tod ) i koji su udrili temelje ovoga šta mi danas jemamo.....

E a znan da ste me poslali u kurac sa ovolikin poston a šta cu van ja .......kad me vidite a vi me klepnite priko timena more bit da dođen sebi :)))))))))





Post je objavljen 17.05.2009. u 18:29 sati.