Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Dolazak Bidena na Balkan ukazuje na 'neuspjeh Europe'

Američki dopredsjednik Joe Biden će sljedeći tjedan posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo. Will Englund piše u časopisu National Review da je cilj ovog posjeta 'spriječiti da se Balkan ponovno nađe na naslovnicama svjetskih listova'. Edward Joseph u časopisu Foreign Policy primjećuje da Bidenov posjet ukazuje na činjenicu da je Europska unija – baš kao i prije gotovo dvadeset godina – nesposobna sama riješiti vlastite sigurnosne probleme.

Na Balkanu Joe Bidena shvaćaju ozbiljno – piše Will Englund. Kao predsjedatelj senatskog Odbora za međunarodne odnose ovaj demokrat iz savezne države Delaware se već početkom devedesetih zalagao za američku vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, u korist Bošnjaka. 1993. godine, prilikom posjeta Beogradu, Biden je, navodno, Slobodanu Miloševiću ulice rekao da je ratni zločinac. Američki je dopredsjednik također jedan od prvih američkih političara – uz sada već pomalo zaboravljenog Boba Dolea – koji je podržao nezavisnost Kosova.

Međutim, sama činjenica da američki političar tako visokog ranga uopće mora dolaziti u regiju – devet godina nakon pada Miloševića, deset godina nakon akcije NATO saveza na Kosovu i 14 godina nakon što je odlučna američka diplomatsko-vojna intervencija prekinula rat u Bosni i Hercegovini – ukazuje na pravi problem, a to je nedostatak europskog vodstva u rješavanju vlastitih sigurnosnih problema, piše Edward Joseph.

'Kada je Balkan u pitanju, Bruxelles je, u najboljem slučaju, indiferentan, a u najgorem – podijeljen', piše u časopisu Foreign Policy Edward Joseph, gostujući predavač u Centru za tranatlantske odnose na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu. On kao primjere navodi da pet članica Europske unije još uvijek nije priznalo državnost Kosova te očit nedostatak bilo kakve europske politike prema Bosni i Hercegovini, zbog čega je, dodaje Joseph, u Sarajevu najkonzistentniji lobist za članstvo u Uniji – Washington.

Na sreću, piše ovaj washingtonski analitičar s dugim iskustvom u regiji, američko je čelništvo na Balkanu i danas dobrodošlo. Joe Biden će biti srdačno dočekan u sve tri zemlje, čak i u Srbiji – čiji vođe žele otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Državama.


Post je objavljen 15.05.2009. u 20:29 sati.