Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gates smijenio zapovjednika američkih snaga u Afganistanu

Zapovjednika američkih snaga u Afghanistanu, generala David McKiernana, zamijenit će general Stanley McChrystal, objavio je u ponedjeljak u Pentagonu ministar obrane Robert Gates (slika).

McKiernan, od kojeg je zatraženo da podnese ostavku, ostat će na sadašnjoj dužnosti, zapovjednika američkih snaga i snaga NATO-a u Afganistanu, dok Senat ne potvrdi imenovanje McChrystala i njegovog zamjenika generala Davida Rodrigueza, rekao je Gates.

"Danas imamo novu politiku koju je odredio naš novi predsjednik. Imamo novu strategiju, novu misiju i novog veleposlanika (u Afganistanu). Vjerujem da je potrebno i novo vojno vodstvo", istakao je Gates na konferenciji za tisak u Pentagonu.

Naglasio je da "ništa nije bilo krivo" pod McKiernanom, ali kako je njegovo "uvjerenje bilo da je svjež pristup i kontekstu nove strategije bio u najboljem interesu", SAD-a.

Ta dvojica časnika imaju bogato iskustvo što će nam pomoći da se usredotočimo na ono što je stvarno potrebno u 2009. godini, ocijenio je zapovjednik združenog stožera admiral Michael Mullen.

Gatesova objava smjene u Afganistanu uslijedila je manje od tjedna dana nakon sastanka predsjednika Baracka Obame s predsjednicima Afganistana i Pakistana.

Uz slanje dodatnih 21.000 vojnika i instruktora u Afganistan, Obama je obećao ojačati civilno osoblje i pomoć Afganistanu, što bi trebalo poboljšati položaj nepopularnog predsjednika Hamida Karzaija.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs potvrdio je u ponedjeljak da je ministar Gates "zatražio i dobio" potporu predsjednika za smjenu u Afganistanu.

Post je objavljen 12.05.2009. u 14:12 sati.