Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 47. ) - Proslava svetog Duje

Sedmi svibnja svake godine veliki je dan ne samo za građane Splita, već i čitave Dalmacije, pa i šire, naime tog dana Splićani uz nazočnost visokih državnih dužnosnika i brojnih gostiju iz Hrvatske ali i inozemstva, slave Dan svog zaštitnika, svetog Dujma.

" Ne vjerujte onima, koji za šaku srebrenjaka prodaju branitelje "

Velika, svečana, tradicionalna povorka, odnosno procesija, nije izostala ni ove godine, duž cijele splitske rive, do velikog, središnjeg oltara na Trgu doktora Franje Tuđmana, natiskalo se skoro 200.000 ljudi po izuzetno lijepom, pravom ljetnom vremenu. Naravno da je uz brojne druge političare i ovoj procesiji bio nazočan i aktualni gradonačelnik Splita, Ivan Kuret, no blizinom lokalnih izbora, političari se nisu baš isticali na ovom slavlju. Sve gradske ulice i sve okolne prometnice i prilazi drevnom dalmatinskom gradu, bile su pretrpane brojnim posjetiteljima, još od znamenite Cankareve poljane, gdje se moglo pronaći pokoje parkiralište za moped, ako ništa drugo pa do središta grada i obnovljene gradske rive, koja svojim izgledom i dalje izaziva kontroverze kod jednog dijela Splićana.. Proslava koja traje do duboko u noć, Dan svetog Duje ili Sudamja, ovog puta nije kulminirala očekivanim vatrometom, iako se vatromet bio najavljivao u zadnji tren umjesto vatrometa je održan takozvani « vatromet laserom «.
Sve je počelo u jutarnjim satima, procesijom starom, povijesnom jezgrom grada, te svečanim euharistijskim slavljem. Pred katedralom, svetog Duje, na samom početku, Ante Mateljan, svećenik splitsko-makarske nadbiskupije održao je zanimljivu propovijed u kojoj je između ostalog spomenuo « one koji za 30 srebrenjaka izručuju hrvatske branitelje, raznim nepravednim sudovima «, ali se također osvrnuo i na novi zakon o pušenju koji je stupio na snagu te ga ocijenio pozitivnim, ne zaboravivši spomenuti ogromnu većinu hrvatskog naroda koja je prema njegovim riječima ugrožena od agresivne i glasne manjine, obzirom da « ta manjina zbog svojih interesa negira Boga i njegovo prisustvo u čovjeku «.

Središnje slavlje počelo je procesijom u kojoj su nošene moći sv. Duje, a uz velik broj građana bili su čelnici Županije, grada Splita, Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske ratne mornarice, sinjski alkari, časne sestre, svećenici, redovnici, folklorne skupine, predstavnici svih splitskih župa sa svojim zastavama i drugi.

Nakon procesije na Peristilu pred katedralom sv. Dujma služena je misa koju je, kako je u pozdravu uzvanicima kazao domaćin msgr. Marin Barišić, pred najstarijom katedralom na svijetu predvodio je venecijanski patrijarh kardinal Angelo Scola, kojeg je uz sve nazočne srdačno pozdravio i domaćin, splitsko-dalmatinski biskup, monsinjor Marin Barišić. Kardinal Scola u svojoj propovjedi naglasio je povijesne veze Dalmacije i Venecije, što je u početku spomenu i biskup Barišić, posebno zahvalivši karinalu na pomoći za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te na zbrinjavanju velikog broja prognanika sa kojima se suočio Split i cijela Hrvatska u Domovinskom ratu..

Između ostalog govorilo se i o štetnosti pojedinih intelektualaca i kvazi intelektualaca na društvo u cjelini, od kojih pojedinci vrednuje ljudski život sa bijednih dvije tisuće kuna.

Sve, od « Đardina « do Hrvojeve ulice bilo je puno raznih štandova, sa hrvatskim proizvodima, seoskih domaćinstava, ali i proizvodima « umjetno proizvedenih «, šarenilo u Splitu tek je pojačano krasnim proljetnim vremenom, Split je na Dan svog zaštitnika bio okupan suncem i raznovrsnim bojama proljeća i velikog slavlja, koje je, ponovimo, potrajalo do dugo u noć, iako zapravo danima prije same središnje svečanosti Split i Splićani raznim manifestacijama spremaju se za svoj dan i za glavnu splitsku proslavu.

FOTO ZAPIS:






Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Post je objavljen 09.05.2009. u 01:38 sati.