Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dodik poziva Srbe da ne idu na vježbu u Gruziju, Komšić traži Dodikovu smjenu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik (slika) pozvao je jučer Srbe koji su u službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) da ne idu na vježbu koju NATO organizira u Gruziji, a hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog toga je pozvao Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka (koji trenutno boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj) da hitno smjeni Dodika a od državnog tužitelja Milorada Barašina zatražio je pokretanje kaznenog postupak protiv premijera RS-a.

Dodik je jučer novinarima u Banja Luci izjavio kako se protivi sudjelovanju pripadnika OS BiH u vježbi NATO koja se održava u Gruziji. Rekao je kako je za njega najvažnije održati dobre odnose s Rusijom.

"Ja sam protiv tog sudjelovanja... Pozivam ljude, Srbe, koji treba tamo da idu, da ne odu", rekao je Dodik.

Odlukom Predsjedništva BiH donesenom još prije godinu dana, vojska te zemlje preuzela je obvezu poslati dvadesetak vojnika i časnika na vježbu u Gruziji.

Reagirajući na Dodikovu izjavu, hrvatski član Predsjendištva BiH Komšić ocijenio je kako je rječ o poticanju na kazneno djelo koje se odnosi na neizvršenje i odbijanje provedbe zapovjedi što je kažnjivo po kaznenom zakonu BiH.

Komšić je stoga od državnog tužitelja Barašina zatražio provedbu kaznenog postupka protiv Dodika a Visokom predstavniku je predložio da iskoristi svoje ovlasti i smijeni entitetskog premijera s dužnosti.

"Milorad Dodik ovim je stavom i izjavom ugrozio dalji put BiH u NATO i istodobno prekršio odluke državnih tijela vlastite zemlje i doveo u pitanje strateško opredjeljenje BiH za punopravno članstvo u NATO-u", stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Sam Visoki predstavnik Inzko je, gostujući u programu TV Federacije BiH (FTV), sinoć je najavio kako će pozorno razmotriti cijeli slučaj.

Na vježbi u Gruziji nalaze se i pripadnici OSRH.

Post je objavljen 08.05.2009. u 11:49 sati.