Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/totalno108

Marketing

Kad ti život udahnem

Danas žene imaju ,zaista, velikih problema. Svi znamo kako im je potrošačka industrija kroz reklame i medije nametnula imperativ izgleda koji moraju ostvariti. Međutim, ni muškarcima nije lako. Oni imaju svoj problem, kako rješiti problem od početka čovječanstva: biti sretan i kompletan. U Bibliji je to rješeno jednostavno. Sam Bog je uvidio da nije dobro što je čovjek sam. Uspavao ga je, i iz njegovog rebra učinio mu družicu, ženu.
Potrošačka industrija, bilo to dobro ili ne, ima svoje rješenje: Lutka na napuhavanje. Puno može biti razloga zbog kojih muškarac ne može uz sebe imati ženu. Kosti, od mojih kostiju, meso od mojeg mesa. Glatki PVC je tu, (polivinil kolorid – plastika). Dakle:
Strofa prva:
Čuvam te ispod kreveta, u kutiji od cipela.
Izbušio sam rupu čak, da se nebi ugušila.
Da nam nitko ne zasmeta, okrenuh ključ i drugi put,
skidoh tiho poklopac i pozvah te na rendezvous.
-već u prvoj strofi se vidi ozbiljnost situacije. Pristup identičan pristupu stvarnoj ženi. Brižnost oko bušenja rupe, ukazuje na potpuni nedostatak razlikovanja PVC lutke i žene sazdane od kostiju i mesa. Dah se udahnjuje. Nema života bez zraka.
Strofa druga:
Kad ti život udahnem,
kad se stvoriš pokraj mene,
primaš me u naručje
poput prave žene
Strofa treća:
Kad ti život udahnem,
kad se stvoriš pokraj mene,
ja sretan i kompletan
u san padam nasmijesen,
kad ti zivot udahnem.
- evo te kompletnosti, o kojoj je u početku stvaranja svijeta brinuo i bibilijski Bog. Naš je junak uz potpunost, sretan i nasmješen. Mirno tone u san. I ne razmišlja o mogućnosti da Bog dođe i da mu „ukrade“ rebro. To je već riješeno na samom početku čovječanstva.
Strofa četvrta:
Divno slušat umiješ svojim krupnim očima.
Nečujno razumiješ što ne shvaćam ni sam.
Nemaš nikada migrene, niti jezik otrovni,
niti bilo kakve želje, osim da me usrećiš
- evo ideala koji se priželjukuje... Postoji jedna filmska priča (Začaran = Bedazzled) gdje mladiću nesretnom u ljubavi (Eliott = Branden Fraser) pristupa vražica (Devil = Liz Hurley) sa obećanjem da će mu ispuniti ono što želi. Mladić od zgode do zgode zaželi neki oblik života, no svaki puta zaboravi neke bitne stvari i život mu se pretvori u moru. Npr, u jednoj varijanti bio je narko bos sa prekrasnog ženom, no ona je flertovala sa drugim. Ukoliko bi naš junak imao želje, da ga žena partner uvijek sasluša, i da bude puna razumjevanja, bez otrovnih riječ i izraza nezadovoljstva, rješenje bi bilo PVC lutka, jer ona zaista nema nikakvih želja, osim da usreći našeg junaka.Osim toga to je i prekrasno ego ostvarenje, u kojem se nikakva briga o drugome ne treba voditi. Ja i samo ja.
Strofa peta:
obla si i podatna, ljubim tvoj glatki PVC
sretna si, to osjećam. Dobar sam ljubavnik
zar ne?
-tu je i odlučujući dio; zadovoljena je i tjelesna funkcija. Žena je obla, baš ono što se želi, i podatna je, reagira na ono što muškarcu treba, zna se dobro prilagoditi. A najvažnije je, povratna informacija: Dobar sam ljubavnik, zar ne?
Cjelokupan pogled na PVC lutku u sebi uključuje i razmišljanja o ženama. U onom dijelu u kojem se žena doživljava samo kao funkcija, u kojem se doživljava kroz zahtjev da zadovolji muškarca, u tom djelu se pogled na PVC lutku može smatrati za ženu ponižavajućim pristupom. No, ženi se, ovdje nitko ni ne obraća izravno. Sve se dešava iza dva puta okrenutog ključa u bravi. Žene u vanjskom svijetu, nisu tema našeg junaka. Uz ovakvu potrošačko medijsku kampanju, nije ni čudo. Sve je u sobi osobnosti, u sobi u kojoj je rješen zahtjev koji se danas postavlja pred svakog muškarca, zahtjev da se bude dobar ljubavnik. Od tog zahtjeva se danas nitko ne može sakriti, jer nas isto tako proizvodna industrija sa svojim reklama i kroz medije poziva na to, bez obzira radi li se tu o kolonjskoj vodi, ili o marki skupog automobila. Naš junak, idući od proizvoda do proizvoda ne mora ići od žene do žene da bi čuo ono za čime čezne: Dobar si ljubavnik!. Našem je junaku dovljan jedan PVC proizvod da bi čuo sebe: „Dobar sam ljubavnik, zar ne?
I kraj: Sunce će dan, ipak, obojiti u sivo. Zar zaista?

D D D A T A K : Sve zainteresirane za ovu tematiku (PVC lutka) upućujem, na zaista interesantan film. U videeoteci se može posuditi pod naslovom "Lars ima curu" (Lars and the real girl)



Post je objavljen 07.05.2009. u 23:20 sati.