Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

PLATONOVE SPILJSKE SJENE

Jucerasnji je dan protekao u nabacivanju daljnjeg teksta na temu Cemu udruga Daniel De Leon, u drustvu sa knjigom „Kronika zla i mucnine“ Dunje Hebrang, te drugim dijelom filma Bernarda Bertolucci 1900.
Tek sam zaspoao u kasnoj noci pod uobicajenom dozom tableta, a turobni snovi koji su se odvijali sve do kasnog jutra, samo sto su predstavljali nastavak jedne od proteklih svakodnevnih zbilja, pridonoseci Frojdovim teoremama uske poveznice snova sa stvarnoscu.
Zatecen na nekom improviziranom uzletistu, sto vodi u neodredjenu destinaciju, cekajuci da se moj avion prestroj na polaznu pistu, dugo sam promatrao njegovo pomahnitalo manevriraanje medju ostalim letjelicama, sve dok je iz njega iskocio vedri i pijani znanac iz djetinjstva, poznat po svojim akrobatskim vjestinama svih vrsta. Avion sa ovecom pukotinom na jednom krilu, spreman je da krene u svoju destinaciju bez izbora, te zajedno sa ostalim putnicima krecemo, u toj najduljoj sekvenciji snova, u nekom niskom letu. Novim vijugavim akrobacijama prelazimo duboku strovalju uoblikovanog pejsaza iz kojeg me budi kasno majsko suncano jutro

Tekst o Udruzi, nakon toga, sve vise slici jednom losem nastavku prekjucerasnjeg, kojeg krasi uobicajena aljkavost izraza i tek nalik na skicu jednoj siroj tematskoj obradi za jedno novo uzletiste.

Dunja Hebrang ozivljuje nase balkanske tragedije u kojima smo porodjeni, koje su ovdje cvjetale daleko prije nas, i koje ce, po svojoj prilici, pretsdtavljati naj uspjesnji drustveni korov zla, mucnina i nitkovluka, posve prilagodjenom ovom podneblju, jos za duga vremena.

Bertolucci kao da leti iznad nas, nazirajuci jasne konture Platonovih spiljskih sjena, velike drustvene pukotine Pariske komune, Oktobarske revolucije, i Antifasizam kao najgore varijante proslog, sadasnjeg i buduceg fasizma.



Post je objavljen 07.05.2009. u 12:09 sati.