Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolimozak

Marketing

Kratki pregled buduće apokalipse u Lijepoj Našoj

(now playing: Mastodon - Crack The Skye)

Oduvijek mi se, iako plaho i stidljivo, sviđala ideja (i kad-tad, neizbježni dolazak) apokalipse. Apokalipsa bez biblijskih konotacija već kao kraj čovječanstva (ili žestoko reduciranje brojčanog stanja dotičnog) i (pseudo)civilizacije. Glede scenarija nisam pretjerano izbirljiv. Osobno, navijam za zombie infestaciju, ali sam mehanizam eliminacije čovječanstva može biti kroz scenarij prirodne kataklizme, vanzemaljskih osvajača (s kojima bih pokušao kolaborirati i biti domaći izdajnik), udara asteroida, pobune strojeva, nuklearne zime ili novog, intenzivno medijski popraćenog albuma Josipa Katalenića. Bitan je krajnji cilj; eliminacija. I, idemo lijepo iz početka; ovisno o vjerovanju i osobnim preferencama - bilo reinkarnacijom, rebootom evolucije ili trajnom promjenom prebivališta uz neko mitsko biće.

Do sad, nažalost, ništa od smaka svijeta. Dosadašnji potencijalni dolasci kršćanskog mesije propadoše: zaboravio je doći na kraju prvog i drugog milenija. Astronomija je također zakazala. Kometi zajebaše - Halley redovito prolijeće bez da podari otrovne plinove ili patogene vanzemaljske mikroorganizme, a Hale-Bopp je djelovao samo na onih 39 kultističkih kretena. Asteroidi se samo najavljuju, ali nemaju muda nešto učiniti uz živog Brucea Willisa. Jupiterov efekt je izazvao porast razine mora za 0.04 mm, što je možda utjecalo na pokoji slabašniji koral, no na globalnoj razini - figa. LHC je ostao bez dvotaktola i pokvario se - ništa od domaće crne rupe. Bubonska kuga, pjegavi tifus, ebola, SARS, ptičja gripa - opet premalo žrtava. Ništa nije upalilo (doduše, španjolska gripa je lijepo krenula, no i ona je izgubila zamah).

Ali, slabašna nada se ponovno javlja! Slabašna nada za ovakve poput mene i za hrpu sumanutih američkih religioznih fanatika... svinjska gripa! Da iskoristi šansu i nastavi gdje onomad podbaciše dosadašnje slabašne pandemije! The end of the world as we know it!

Teška srca priznajem da glede te potencijalne pandemije imam nekih dvojbi i strahova. Dvojbe su koncentrirane oko potencijalnog rušenja mojih snova - hoće li se opasnost brzo ugasiti i nije li to samo brižno režirani scenarij Rochea i GalaxoSmithKleina? Usto, strah za vlastitu egzistenciju se uvukao u pore mojih zluradih apokaliptičnih nadanja.

Pritisnut gorespomenutim bremenom straha i sumnje, zapadoh u očaj i bezvolju. Smušen, izgubljen i suznih očiju besciljno sam lutao gradom. Prolazeći pored legendarne pečenjarnice, utočišta za napuštene životinje i kožare "Marinirana šapica" začuh poznati glas kako me doziva. Mutnog, suznog pogleda i razmazane maskare okrenuh glavu ka poznatom glasu. "Ibrice!", uskliknuh (poznati kantautor Ibrica Jusić je VIP gost "Marinirane šapice", poznat po uživanju gastronomskih delicija od umiljatih životinja koje su u mukama skončale kao i po redovitoj mjesečnoj nabavci novog najboljeg prijatelja u obliku škotskog ovčara. Zbog nekog razloga Ibrica ih sve, nakon zamjene staro-za-novo, opet naziva Arči...). "Kakav Ibrica, jeb'o te on!", razdragano, hinjeći ljutnju odgovori mi mutna prilika i dojam svojih riječi pojača s munjevitim udarcem opankom u moj solarni pleksus. Dok sam se grčio na podu u pokušaju normalizacije disanja, sjetih se da takav udarac može izvesti samo jedna osoba. Upravo ona osoba koja mi je u tom trenutku jedina mogla pomoći - moj stari prijatelj Gilgameš Von Hadžiosmanadeesel-Sokolović! Gilgameš je, među par ljudi svjesnih njegovih moći, poznat kao vidovnjak, bijeli mag, hiromant, poliglot, majstor jiu-jitzua, trener S-Faktora i pilatesa s krmenadlom, hobi enigmat i pasionirani skupljač izotopa proaktinija. Iskašljao sam malo krvi, obrisao suze i zamolio ga za pomoć oko mojih dvojbi i strahova. Vrckast kao uvijek, šeretski me odvalio po čašici koljena i odvukao u omiljenu nam birtiju "Otekla Gušterača".

U "Otekloj gušterači" sjedosmo na omiljeno mjesto i naručismo litru rakije klipare. Dok smo ćaskali o svakodnevnim događajima i lakim temama poput lakiranja hrastovine, poeziji o povrću, osnovama iridologije i elektromagnetskoj hipersenzibilnosti, Gilgameš je znalački masirao fekalije dvobojnog kalaharijskog jazavca pripremajući ih za drevnu bušmansku seansu skatomancije u svrhu točnog i preciznog proricanja budućnosti. Boca se, malo po malo, ispraznila i Gilgameš je pao u trans...

Kada se probudio, potiho i s jezom u glasu, na tečnom klingonskom mi je detaljno prepričao svoje vizije koje prenosim u neizmjenjenom obliku.

...

21.05.2009.
Svinjska gripa (eufemistički nazvana Gripa A) se rapidno širi svijetom. Preko četrdeset država je prijavilo slučajeve oboljelih, trenutačno je zabilježeno 56.125 slučajeva, od kojih 38.049 sa smrtnim ishodom.
Prvi slučajevi zaraze se javljaju u Makedoniji i Bugarskoj.

22.05.2009.
Prvi potvrđeni slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj. Oboljeli je poznati hrvatski proizvođač ekološkog, izvorno hrvatsko kvalitetnog voća, povrća i mesnih prerađevina Joso Kovačević Šlapa. Neslužbeni izvori navode da je Šlapa pokupio virus u nabavci kvalitetne izvorno-hrvatsko genetski modificirane svinjetine u Singapuru.

23.05.2009.
U Rijeci, Varaždinu, Zagrebu i Osijeku se javljaju novi slučajevi zaraze. Šlapa umire.
Nakon izvanredne sjednice Vlada proglašava da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku.
Ministar zdravstva, gospodin Milinović uvjerava naciju da cjepiva ima dovoljno.

24.05.2009.
Novih 10 slučajeva zaraze. U svim većim gradovima se stvaraju redovi pred bolnicama i domovima zdravlja. Nerijetki su neredi i fizički obračuni među građanstvom.
Zatvaraju se škole, tvornice i trgovine.
Jedan od natjecatelja u popularno-znanstvenoj emisiji "Farma" [Gilgameš u svojoj viziji nije uspio jasno vidjeti o kome se radi] obolijeva, te ga ostali stavljaju u karantenu. Nov@ TV odbija dovesti liječnike zbog straha od pada gledanosti.

25.05.2009.
Novih 13 slučaja zaraze.
Masovni prosvjedi u cijeloj Hrvatskoj zbog zatvaranja šoping centara.
"Farma" doseže gledanost od 64%. Oboljeli kandidat umire, a kod drugih dvoje su primjećeni prvi simptomi gripe.
Ministar zdravstva uvjerava naciju da cjepiva ima dovoljno.

26.05.2009.
U svim većim gradovima u Hrvatskoj se održavaju prosvjedi profesora, sindikata i umirovljenika koji traže veće plaće i mirovine.
Cjepiva više nema.
Vlada povećava poticaje za svinjogojstvo i smanjuje otkupnu cijenu pšenice.
Ministar zdravstva uvjerava da cjepiva ima dovoljno.
Na prijateljskoj nogometnoj utakmici između Slovenije i Hrvatske zabilježen eksces gdje su se hrvatski navijači potukli s policijom, a zatim i slovenskim navijačima koje su, kasnije, gađali odojcima o 15 do 20 kilograma žive vage. HNS optužuje suce za izazivanje nemira.
Kardinal Bozanić poziva na post, molitvu i vjeru.
Jutarnji uz novine poklanja plinski pištolj (uz slogan "Ne čekajte mučni kraj, sami sebi presudite"), Večernji poseban prilog "Slavni i svinjska gripa", a 24 sata ima ekskluzivne dokumente koji govore da je gripa došla iz Srbije (genetski modificirana i namjerno puštena)

27.05.2009.
Broj zaraženih u cijeloj Hrvatskoj se popeo preko 2.000, dok u svijetu opada. U Europi je smrtnost smanjena na samo 1% oboljelih.
Grad Split, prema direktivi novoizabranog gradonačelnika Željka Keruma, proglašava samostalnost i odcjepljuje se od hrvatskog teritorija. Usput, Vladi RH nuti ekskluzivne trgovačke ugovore.
Slovenija zatvara sve granične prijelaze prema Hrvatskoj.
Poznati slovenski nacionalist, Joško Joras, ponovno provocira na hrvatsko-slovenskoj granici pjevanjem prostačkih pjesmica i hitova Jasmina Stavrosa (uključujući "Nemoj se vakcinirati" i "Zaražen sam prijatelju").
Finale "Farme" je prikazano ranije, pošto su svi kandidati pomrli. Vezano uz taj nemili događaj proglašen je dan žalosti i održana koncelebrirana misa (pod dirigentskom palicom monsignorea Jezerinca). Za red i disciplinu na misi zadužena je ATJ Lučko.

28.05.2009.
Broj zaraženih je prerastao 10.000. Stopa smrtnosti je narasla na 72%
Ministar zdravstva tvrdi da cjepiva ima dovoljno i da svi oni koji govore drugačije ruše pravnu državu i da su notorne komunjare, masoni i srbočetnici.
Ministar turizma, gospodin Bajs na press konferenciji iznosi vrlo optimistične brojke vezano uz broj noćenja stranih turista u zadnjih tjedan dana. Usput, predstavlja akcioni plan za spas sezone u slučaju pomora stanovništva Zemlje.
Ministar kulture, gospodin Biškupić je nagrađen posebnim priznanjem za promicanje kulture. Nagradu mu je dodijelio grad Glina zbog iznimnog truda oko nabavke boja i tkanina za štićenike kaznionice u Glini. Preživjelih 10 zatvorenika u kaznionici je izradilo seriju unikatnih maski za lice koje su hit u Armeniji. Naravno, nose oznaku "Hrvatska kvaliteta". Posebnu zahvalu je dobio i gospodin Todorić zbog truda oko plasiranja maski na strano tržište.
U napuštenom Vukovaru svečano je otkriven kip blaženom Alojziju Stepincu.

29.05.2009.
Broj zaraženih je prerastao 12.000.
Zagrebački gradonačelnik, gospodin Bandić je viđen kako u odlazi preko mađarske granice u famoznom oklopnom vozilu Gurkha 2, u pratnji 4 blindirana vozila. Nacional neslužbeno doznaje da ide na Island po savjete za zakon o navijačima.
Oporba optužuje vlast da je cjepivo za svinjsku gripu plaćeno previše. Vlast odgovara da su čelnici oporbenih stranaka komunisti.
Organiziran je prosvjed svih udruga invalida domovinskog rata. Sedmero prosvjednika umire na samom prosvjedu.
Nevladina organizacija "Maleni češljugar" prosvjeduje zbog nepostojanja slobode novinara.
Prijatelji životinja prosvjeduju protiv upotrebe krzna u auto-industriji.
Seljaci koji prosvjeduju protiv smanjene otkupne cijene lavande sukobljavaju se s Prijateljima Životinja. Prosvjednik Luka Oman pogiba pod traktorskom gumom.
Ministar zdravstva tvrdi da cjepiva ima dovoljno za sve.

30.05.2009.
Svinjska gripa je zaustavljena u Francuskoj - u zadnjih 2 dana nije zabilježen niti jedan oboljeli.
Broj oboljelih u Hrvatskoj je 43.093.
Premijer Sanader u obraćanju javnosti govori kako je bruto nacionalni dohodak države porastao za 10%, turistička sezona je zabilježila rast od 5% s obzirom na isto razdoblje prethodne godine i da će se otvoriti 5.000 radnih mjesta na poslovima grobara, polu i visoko kvalificiranih zdravstvenih djelatnika. Također je rečeno da ne postoje prepreke za ulazak u Europsku uniju do kraja 2010.
Novoosnovana stranka umirovljenika "Hrvatska penzija, invalidnina i plastične boce" - HPIPB prosvjeduje na Markovom Trgu.
U susjednoj Sloveniji gripa jenjava i bilježi se vrlo mali broj novooboljelih.
U izoliranom incidentu uz obalu Savudrije hrvatski ribari napadaju slovenske.

31.05.2009.
Broj zaraženih je preko 70.000
Kardinal Ivas (nasljednik nedavno preminulog kardinala Bozanića) moli za razumijevanje, vjeru i snagu u ovim teškim vremenima.
Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, prof. dr. sc. Andrija Hebrang pokušava smiriti prosvjednike HPIPB-a s dostojanstvenim recitalom o brizi Hrvatskog zdravstva o puku, cvijeću i krastavcima, no biva rastragan od strane prosvjednika.
Vlada predstavlja akcijski plan za akciju aktiviranja akcijskog plana - takozvani "The Akcijski Plan". Novi Zakon o zaštiti kulturnih spomenika i saborskih zastupnika stupa na snagu.
Neredi na ulicama svih većih gradova.
Sva brodogradilišta, krojačke industrije i željezare proglašavaju stečaj.

01.06.2009.
Premijer otvara novu cestu kod Tuka Bjelopoljskog. Svečanu ceremoniju prate tri babe i jedan pas. Za sigurnost je zaduženo 205 elitnih vojnika.
Prosvjednici na Markovom Trgu izvode kolektivno samoubojstvo.
Predsjednik Mesić u obraćanju javnosti je ispričao vic o svinji, okastom ključu broj 18 i Posh Spice.
RTL televizija pokreće novi reality show "U karanteni s Tatjanom Jurić". Show je otkazan sat vremena nakon početka jer je Tatjana pala u komu.

02.06.2009.
RTL televizija pokreće novi reality show "U karanteni s Renatom Sopek".
Zaraženo je jubilarnih 800.000 osoba.
Svjetska zdravstvena organizacija objavljuje da je svinjska gripa pretjerano shvaćena i da se praktički ne razlikuje od obične gripe. Opasnost je prošla. Većina europskih država prekida sve mjere zaštite.
Ministar turizma proglašava početak ove turističke sezone najboljim u zadnjih 10 godina.
Ministar zdravstva tvrdi da cjepiva ima dovoljno za sve.

01.08.2009
U Republici Hrvatskoj zaraženo je 1.200.000 osoba. Smrtnost je 72%.
Ministar zdravstva tvrdi da cjepiva ima dovoljno za sve.
Show "U karanteni s Nenom Pavinčićem" postiže rekordnu gledanost od 88%.

...

Na trenutak sam ostao bez riječi. Pogledah Gilgameša i počeh se smijati...
Naručio sam novu bocu rakije, a Gilgameš je na to, u najboljoj maniri Josepha Pujola otprduckao temu iz Dobro jutro Hrvatska.
Naš smijeh je još dugo odzvanjao...

Post je objavljen 05.05.2009. u 22:52 sati.