Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvddonjavelika

Marketing

OBILJEŽEN BLAGDAN sv. FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA



SVETI FLORIJAN



Florijan je rođen u Austriji oko 250. godine poslije Krista, u antičkom rimskom gradu Cetium (današnji St. Polten, Donja Austrija). Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika. Postavljen je na visoke dužnosti u Noricumu, jednoj od pokrajina Rimskog carstva (danas dio Austrije).

U pogansko svetište za Dioklecijanova progonstva bio je priveden sv. Florijan koji je bio veteran rimske vojske a u gradu Cetiumu visoki državni činovnik. Doveden je da pred svima prinese žrtvu poganskim bogovima. Okrivljen je što je bio kršćanin i što je u Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih na ustrajnost u progonstvima. Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli izvršiti otpad od vjere. Stoga je stavljen na muke i pretučen. Napokon je osuđen na smrt i bačen u rijeku Enns te tako završio svoje mučeništvo.

Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je neka udovica po imenu Valerija. Mučenikovo je tijelo pokopano nedaleko od Lauriacuma a nad grobom mu nastade slavna opatija St. Florijan.

Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.




PROSLAVA BLAGDANA sv. FLORIJANA VZO-a SOKOLOVAC



Dana 04. svibnja 2009. godine u Donjem Maslarcu obilježen je dan sv. Florijana.

U organizaciji VZO-a Sokolovac u Donjem Maslarcu okupila su se sljedeća Društva:
DVD Donji Maslarac
DVD Donja Velika
DVD Gornja Velika
DVD Domaji
DVD Pešćenik
DVD Ladislav

Tradicionalno okupljanje Vatrogasaca Općine Sokolovac u Donjem Maslarcu započelo je Misnim slavljem koje je predvodio Velečasni Milan Kerš iz župe Zrinski Topolovac.

Nakon Misnog slavlja predsjednik VZO-a gosp. Zlatko Blažic obratio se okupljenim Vatrogascima sa nekoliko misli o sv. Florijanu i pozvao ih u Hrvatski dom na daljnje druženje i slavljene njihovog Zaštitnika.

SLIKE SA PROSLAVE BLAGDANA sv. FLORIJANA






SVEČANA POVORKA VATROGASACA VZO-a SOKOLOVAC





OKUPLJENI VATROGASCI NA MISNOM SLAVLJU POVODOM BLAGDANA sv. FLORIJANA





OKUPLJENI VATROGASCI NAKON ODRŽANOG MISNOG SLAVLJA




Post je objavljen 05.05.2009. u 21:44 sati.