Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

GDJE SU INTELEKTUALNE PROSTITUTKE?


Čestitka za Svjetski dan slobode medija!

Ako postoji drveno željezo ili četverokutni trokut, onda je to - slobodan medij! Odnosno - neovisni mediji! Zato je jučerašnji (is)praznik Svjetski dan slobode medija tek vrlo značajan čimbenik u medijskom hranidbenom lancu masovnog gutanja obmanjivačke magle i prašine. Pod šarenom maskom - informiranja. Potpuno suprotno od evanđeoskog aksioma: ISTINA će vas osloboditi!

Zato vjerojatno nikad u povijesti nije bilo apsurdnije odnosno besmislenije spominjati, tj. komemorirati taj Dan nego ove godine i to upravo u trenutku globalne pandemije panike i straha od famozne svinjske gripe a najviše od samoga straha. Jer upravo su mediji odnosno medijski djelatnici (neizbježno - to im je posao za koji su plaćeni!) u službi širenja te panike i manije!

Zato se uvijek, s blagom i tužnom ironijom, smješkam na spomen te ugodne varke i varljive sintagme "neovisni mediji". Tako je bilo i jučer dok sam u vožnji slušao u vijestima "krokodilsku kuknjavu" samih medijskih djelatnika o... bla... bla... (posebno je gadljivo kad strukovne organizacije to čine, a znademo da su tek produžena ruka moćnih vlasnika). Jednaku muku i prjezir osjećao sam i čitajući o tome komentare u dnevnim listovima...

No najdraže mi je bilo što sam se sjetio famozne i legendarne, ali nadasve iskrene izjave koju je "davno" dao John Swinton, svojedobno urednik New York Timesa, na banketu u New Yorku koji je priređen u njegovu čast kad je odlazio u mirovinu. U odgovoru na zdravicu sve je šokirao i tuširao sljedećim riječima (koje i nije mogao tj. smio izgovoriti do toga trenutka, jer neki - dakle ne svi! - tek umirovljenjem postaju slobodni i neovisni!):

Kakva je to glupost nazdravljati neovisnom tisku? Svi večeras ovdje nazočni znaju da ono što se naziva neovisnim tiskom ne postoji. Vi to znate a znam i ja. Nema ni jedan od vas koji bi se usudio iznijeti svoje iskreno mišljenje čak ako bi unaprijed znao da se ono ne bi nikad pojavilo u tisku. Plaćaju me 250 dolara tjedno da svoje iskreno mišljenje držim daleko od novina za koje sam vezan. Vi ostali dobivate slične plaće za sličan posao.

Zadatak je novinara uništiti istinu, bezočno lagati, iskrivljavati, klevetati, ulizivati se pod nogama Bogatstva, prodavati sebe, domovinu i rasu za nasušni kruh. Vi to znate, a znam i ja, pa kakva je to onda glupost nazdravljati neovisnom tisku! Mi smo oruđa i vazali bogataša iza kulisa. Mi smo lutke na koncu - oni povuku konce, a mi plešemo. Naši talenti, mogućnosti i životi pripadaju tim ljudima. Mi smo intelektualne prostitutke!


Strašno, zastrašujuće! Toliko istinito da će se mnogi protiv toga pobuniti jer im je teško prihvatiti groznu činjenicu da se i sami nalaze u tom loncu. No nije Swinton jedini koji ljudima otvara oči. U tom smislu valja respektirati i bolno istinitu izjavu svjetskog genija, protiv koje se doista ne može ništa reći: "Novinara treba zaista sažalijevati. Najčešće ne zna ništa, a često ne smije ništa reći" (J. W. Goethe).

Naravno, sjetim se često i izjava Noama Chomskog o tome... No dobro, neću širiti temu... U cjelini gledano, premda apsolutne slobode nigdje nema, ipak mi na ovom forumu možemo s golemom sigurnošću reći: slobodan medij je moj blog! A takva je golema većina sličnih malih medija... Sve drugo se ukapa u "Swintonov poučak"!

Ne mogu se ovoga trenutka sjetiti zašto se dan slobode medija komemorira baš 3. svibnja, ali mi slučajno "zaudara" činjenica da je samo dva dana prije - 1. svibnja 1776. - u Bavarskoj osnovana skupina znana kao ILUMINATI. Učinio je to sveučilišni profesor Adam Wishaupt kojeg je obitelj Rotschild angažirala da uobliči i precizira njihov plan o vladavini svijetom.

Već vidim kako se mnogi mršte a neki se i ježe od bijesa jer to "smrdi" na famoznu teoriju zavjere - premda je riječ o običnoj PRAKSI! - ali takvima ne mogu pomoći. U cijeloj toj (i ovoj našoj današnjoj) priči zanimljiva je činjenica da je najvitalniji naputak Weishauptova plana bio uspostava potpune KONTROLE NOVINSTVA, tako da se informacije mogu izobličavati kako bi uvjerile mase (a u tu masu spadaju i naivni studenti, čiji bih štrajk, kao, i ja trebao podržati odnosno, kako su mi neki predbacili, to sam već trebao učiniti!) da je jedinstvena svjetska vlada jedino pravo rješenje naših brojnih i različitih problema i jedini put k miru u ovom svijetu...!

Eto čemu služe sars, ebola, kravlje ludilo, pričja gripa, svinjska gripa, sida... pa i "globalni terorizam" - jer "neprijatelj nikad ne spava!" (G. Orwell)... Zato je Weishaupt uporno ponavljao: Kontrolirajte kanale informacija, tad ćete imati kontrolu nad ljudskim umovima i sve što to sobom povlači!

Zato mi je drago što su neki mediji, nakon mojega posta o tome (kao da to nisu i prije znali?!), jučer objavili istinu o "lijeku" Tamiflu, kao i podatak koliko je zaradio njegov proizvođač Roche ter mister Rumsfeld...
Zato je i na Swintonovoj zdravici izostalo ono simpatično: Ajd' živjeli!


Post je objavljen 04.05.2009. u 00:32 sati.