Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Zelena lista prvi put na izborima u Zadru

Prenosim s portala libela.org i zadarskilist.hr
Piše Tomislav Jerak

Izbori će pokazati realno stanje svijesti

Na zadarskim lokalnim izborima po prvi put se prijavila Zelena lista koja će sudjelovati na izborima za Gradsko vijeće Grada Zadra. Nositeljica liste je Atana Grbić-Martinović, a listu čine isključivo građani nepolitičkog uvjerenja koji sebe nazivaju pojedincima osvještenih svjetonazora po pitanju života u gradu, zajednici te društvu, putem principa održivog razvoja u suživotu s prirodom.

- Naša ambicija je ostvariti sudjelovanje u radu Gradskog vijeća i na taj način omogućiti stvaranje stvarnog prisustva civilnog sektora u kreiranju i unapređivanju odluka koje donosi prva i najvažnija institucija, govori Grbić-Martinović.

Osnovni cilj kandidiranja Zelene liste na ovim izborima je zalaganje za aktivnu demokraciju, transparentnost i sudjelovanja građana u procesima odlučivanja putem Vijeća te transformacija grada prema konceptu održivog razvoja koji se oslanja na globalno znanje i svijest o zajedništvu čovjeka i prirode. Općenito govoreći, Zelena lista nudi alternativu. Alternativa je provjera starih i mogući razvoj novih orginalnih koncepcija, gdje svaki pojedinac ima šansu izgrađivati vlastiti politički interes, što bi značilo da se ne trebaju slijediti propisani svjetonazori i modeli. Nadolazeći izbori će pokazati koliko je građana svjesno da izbori ne znače izbor između konzervativnog i liberalnog, već da ravnopravno mjesto imaju građanske incijative za poboljšanje uvjeta i kulture življenja. Lekcija je bilo dovoljno, iskustva su stečena, nadolazeći izbori će pokazati realno stanje svijesti, zrelost demokratskog okruženja te razvoj i napredak koje je neka lokalna zajednica ostvarila u odnosu na prošla razdoblja.

- Izborni program Zelene liste zasniva se na temeljnim načelima Europske federacije zelenih stranaka i Global Green Charter-u te naslijeđu, stavovima i praksi društvenih pokreta za okoliš, mir, ljudska prava feminističkog pokreta, pokreta za globalnu pravdu i solidarnost te na stavovima Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata. A to su aktivna demokracija, globalna pravda, solidarnost te suradnja, zatim ekološka mudrost, žene i muškarci ravnopravno i zajedno, ekonomija za ljude, zajednicu i prirodu te na kraju društvo nenasilja, podrške i raznolikosti, dodaje Grbić-Martinović.


Post je objavljen 03.05.2009. u 18:55 sati.