Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Goldie, pravo zlato mamino

Dakle, ovo je kroki koji je nedavno ubio djecaka u okolici grada Cairns na sjeveru istocne Australije. Ime mu je Zlatni i to je pravi slanovodni, muski, dominantni, 4.4 metara velik kroki.

/www.news.com.au


Tu ste vijest mozda culi.

U veljaci ove godine dvojica brace su se kupala u mutnoj vodi (mangroves, rukavac sa tzv. mangrove vegetacijom) turistickog podrucja od 12 hektara. Tamo obitelj zivi i navodno poznaju predjele gdje se u vodu smije a gdje ne.

No, napad se desio strahovito brzo i otac koji je bio u blizini nije mogao uciniti nista iako se bacio u vodu da bi eventualno izvukao sina.

Tek deset dana kasnije, oko 18.02.2009, pronasli su nesto ostataka nesretnog djecaka u rijeci. Krokodil Goldie je u zoloskom vrtu u Cairnsu i nije mi poznato da li je ziv.

E sad, zasto su krokodili uopce tama mog pisanja?

Zato sto mislim da su upravo krokodili najopasnija zivotinjska vrsta u Australiji.
Naravno, pomisliti ce te a sto je sa morskim psima? Ili pcelama? Da, pcelama...

Pa jednostavno, broj smrti od uboda pcela ovisi da li ste alergicni i koliki je broj uboda. Svakako najveci uzrok smrti u Australiji.

Morski psi su daleko manje opasni od krokodila. Naime, u odnosu na broj napada daleko je manji postotak smrtnosti. Morski pas nije dominantan, teritorijalan. Ne brani svoj mangrove i da se otjerati svakako lakse od krokodila.

Takodjer, razlika izmedju slatkovodnog i slanovodnog krokodila je ogromna. "Saltie" ili slanovodni moze narasti od 5 metara nadalje i teziti do 1000 kilograma. Slatkovodni rijetko ima vise od tri metra, ima znatno manji "kljun" ili ralje te rijetko napada ljude ako ga bas ne izazovu.

"Saltie" je predator. Kao i morski pas, no:

On ce vas cekati i po nekoliko tjedana da napravite gresku i priblizite se vodi. Poznato je da ce salti obilaziti mjesta gdje vas je vidio i par tjedana kasnije da ostanovi da li ste jos uvijek tamo.

Zato, nikada ne ulazite u vodu na istom mjestu ako kampirate u blizini. Takodjer, kampirajte najmanje 50-100 metara od vode. Cistiti ribu nikako u samoj vodi gdje ste je ulovili.

Ako ste na camcu ili brodu, ne naginjite se nad vodu jer:

/Photo by Nancy Hagoort

svaki krokodil moze iskociti iz vode do dvije trecine svoje duzine.

Dobra je vijest da kroki u Australiji zivi samo u tropskom podrucju.

Od Brooma, sjeverozapadne Australije, do Cairns na istoku.

Kako od 23 vrste na svijetu dvije zive ovdje, zasticeni su zakonom.


/http://www.amazingaustralia.com.au/animals/crocodile_attacks.htm

Populacija cvate...

Post je objavljen 21.04.2009. u 05:59 sati.