Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Katarinčica, krasuljak, iskrica oliti tratinčica

Jako volim drveće ali volim i ostali biljni svijet a tu posebno mjesto ima tratinčica. Ljepota, otpornost i snaga koja se skriva u toj biljčici je čudesna i uvijek iznova izaziva divljenje.

Image and video hosting by TinyPic

Botaničko ime joj je Bellis perennis a narodnih imena ima jako puno jer raste baš posvuda i sviju ju dobro znaju.
Ono što zovemo cvijetom kod tratinčice zapravo je cvat, tj. puno sitnih cvjetića skupljenih u glavicu pa tako spada u porodicu glavočika. Glavočike su većinom zeljaste biljke i pored trava predstavljaju najveću porodicu cvjetnjača jer ih ima oko 11000 vrsta. Dijele se na dvije potporodice: cjevnjače i jezičnjače. Cjevnjače imaju u glavici ili samo cjevaste cvjetove ili cjevaste (iznutra) i jezičaste (izvana) kao što to ima tratinčica, ivančica, suncokret, kamilica itako dalje.Pojedini cvijetovi mogu biti dvospolni, jednospolni ili neplodni a čaška je potpuno zakržljala ili se pretvorila u dlačice koje služe rasijavanju ploda koji se zove roška. Tratinčica cvate od ranog proljeća pa sve do zime i kao mnoge druge biljke koje spadaju u glavočike vrlo je osjetljiva na svjetlo (sjetite se samo suncokreta), glavice su ujutro zatvorene, preko dana otvorene a navečer se opet zatvaraju. Isto tako glavice ostaju zatvorene i za kišnih dana. Zato je Englezi i zovu "eye of the day".
Listovi su joj jajoliki i stvaraju prizemnu rozetu.

Kod nas je slabo poznato da je tratinčica jestiva biljka. Jede se sve. Listovi se jedu sirovi ili prokuhani, najčešće kao salata koja podsjeća na salatu od matovilca. Nijemci često u proljeće jedu usitnjene listove pomiješane sa svježim kravljim sirom što je odlično za proljetno čišćenje krvi, maniraju cvjetne pupoljke te ih koriste kao začin. I cvjetovi su jestivi, a najčešće se koriste za dekoriranje jela i pripremu čaja. U nekim zemljama jede se i korijen.

Osim jestivosti, ona je i vrlo ljekovita biljka. Čisti krv, jača organizam i liječi slabokrvnost, ublažuje bolove i grčeve u crijevima, koristi se za liječenje plućnih bolesti, oboljenja želuca, a vrlo je korisna kod poremećaja rada jetre. Čaj se priprema od cvijeta (za prehladu, grčeve u crijevima i želucu i za jetru), sirup isto od cvjetova (za kašalj i pročišćava krv) a svježi sok se koristi za liječenje organa za disanje.

Sjetite se svega ovoga kada budete na nekom izletu daleko od grada i naberite tratinčice, osušite ih ili koristite sirove, kako vas je volja.


Post je objavljen 19.04.2009. u 09:02 sati.