Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Neovisna država Teksas?

Rick Perry
Američki mediji ovih su dana izvještavali o stotinama anti-poreski skupova, tzv. "čajankama", nazvanim po Bostonskoj čajanci, kad su se ogorčeni Amerikanci 1773. godine pobunili protiv britanskih kolonijalnih poreza i bacali čaj s brodova u bostonskoj luci. Međutim, jedan od tih prosvjeda - koji su održani 15. travnja, na dan koji je krajnji rok Amerikancima za prijavu poreza na prihod – privukao je veću pažnju od svih drugih. Bio je to skup u Austinu, u Teksasu, gdje je guverner ove savezne države Rick Perry nagovijestio da bi se Teksas mogao odcijepiti od Sjedinjenih Država. "Teksas je jedinstveno mjesto. Kad smo 1845. godine pristupali Uniji jedna od stvari oko kojih smo se složili je bila da ćemo moći napustiti uniju, ako tako odlučimo".

Republikanac Perry rekao je da je to mogući scenraij, ukoliko Washington nastavi s rastrošnim ponašanjem i guranjem zemlje u dug. Teksaški demokrati kritiziraju zbog pozivanja na komadanje države, dok guverner tvrdi da je krivo shvaćen. "Nije li lijepo da živimo u zemlji u kojoj se to može slobodno reći?! No, želim naglasiti da sam također rekao da su Sjedinjene Države - fenomenalna zemlja" – pojasnio je Perry.

Demokrati misle da je Perryjeva izjava o odvajanju od SAD-a prilično bizarna, jer Teksas ima dosta drugih problema a glasači uopće ne razmišljaju o odvajanju. Međutim, neki analitičari tvrde da u izrazito konzervativnoj bazi Republikanske stranke – koja se boji da država ne preraste u svojevrsnog 'Velikog brata' – guvernerove riječi imaju izvjesnu jačinu. Prema anketi tvrtke Rasmusen Reports, za ostanak u Sjedinjenim Državama glasalo bi 75 posto Teksašana, 18 posto bi glasalo za odvajanje, dok sedam posto nije sigurno. Inače, prema ovoj anketi, 31 posto Teksašana smatra da njihova savezna država ima pravo na odvajanje od Sjedinjenih Država. Međutim, u stvarnosti, savezna zakonska uredba kojom je Teksas postao jedna od američkih saveznih država ne predviđa takvu mogućnost.


Post je objavljen 17.04.2009. u 18:13 sati.