Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blagotvornarijec

Marketing



ISUSOVI RECEPTI


Image Hosted by ImageShack.us


Pratimo naše svakodnevne reakcije. Vrlo često si prigovaramo da smo prenagli, da nepromišljeno djelujemo i da se damo izazvati zlom. Na grubu riječ spremni smo uzvratiti jednakom ili još gorom grubošću. Ako nas netko u nečemu zakine, radujemo se ako mu uspijemo vratiti istom mjerom. Ljude koji nas ne simpatiziraju ili ne vole ni mi ne volimo.

Čini se kao da još uvijek među nama vlada zakon davnih vremena kad još nije bilo ni Isusa ni evanđelja, kad još nije bilo civilizacije koja se temelji na porukama o Kraljevstvu Božjemu. Kao da se ponašamo prema riječima: 'Oko za oko, zub za zub!' Bojimo se da ćemo pred očima svijeta ispasti slabići i kukavice ako ne znamo uzvratiti na udarac ili, po mogućnosti, još jače udariti protivnika.

O ljudima se govori kao o prijateljima ili neprijateljima, a ne misli se na čovjeka kao bližnjega. Evanđelje nas ni u kom slučaju ne želi ohrabriti na takvo ponašanje. Za Isusa svaki je čovjek bližnji, vrijedan pažnje i ljubavi. Zapravo svaki mu je čovjek brat. Isus u svom srcu ne nosi neprijateljstvo. Svaki takav osjećaj nije vlastit njemu, a ne bi smio biti vlastit niti njegovim učenicima. Isus i neprijatelje ljubi. On zapravo ljubavlju pobjeđuje svako neprijateljstvo.

To je novi način osvajanja svijeta za dobro, za Kraljevstvo Božje. Tako nastaje novi poredak, novi svijet, novo doba, ono Kristovo u kojem će vladati ljubav i radost. Svako neprijateljstvo se u Isusovom kraljevstvu treba nasukati na ljubav i dobrotu. Da bi nam pomogao, Isus ima i određena pravila, mogli bismo reći recepte za ispravno ponašanje i nasljedovanje njegovog načina djelovanja.

Puno vremena, živaca i zdravlja trošimo na dokazivanje svoga prava. Ne želimo da nas drugi izigra, čak ni ako u traganju za pravdom izgubimo daleko više sredstava i vremena. Isus poručuje: 'Ako vas netko prisiljava da idete s njim milju, pođite dvije milje.'

To zvuči previše jednostavno da bi nam se činilo ispravnim. A ipak, usudimo li se povjerovati Isusu, neutralizirat ćemo mnogo negativnih osjećaja i kod sebe i kod drugih.

Agresija drugoga može se suzbiti samo ljubavlju i prihvaćanjem. Ako na agresiju uzvraćamo agresijom, ona se udvostručuje. Ako na mržnju uzvraćamo mržnjom, nastaje razdor i nemir. Ali ako na mržnju ili na nečiju agresiju uzvratimo mirom i ljubavlju, nestaje agresije, nestaje mržnje.
Nestaje kod onoga koji tako prema nama nastupa, a ni mi ne dajemo prostora da se ugnijezdi u našim dubinama.


Isus nam ne preporučuje ništa što i sam ne čini. Svaka agresija i mržnja odbija se od njegova čistog srca. On jednostavno ljubi. Ljubi čitavim bićem, ljubi svakog čovjeka, jer je svaki čovjek dijete Božje, a nama brat i sestra. Svojom ljubavlju i praštanjem Isus je pobijedio mržnju i grijeh svijeta.

Samo svijet bez mržnje ima budućnost, samo to je recept za novi svijet Isusova kraljevstva
.


fra Zvjezdan Linić

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 03.04.2009. u 00:09 sati.