Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timotej

Marketing

Živjeti evanđelje


     Cijeli Novi zavjet velika je objava o Božjoj ljubavi prema čovjeku i ljubavi čovjeka prema čovjeku. Ta ljubav, kazali smo, nije neki afektivni osjećaj nježnosti, nego jaki čin volje; u bližnjemu gledati sliku Božju, činiti mu dobro, zaštititi ga ako je ugrožen, pomoći mu u nevolji. Tako ljubav postaje djelo, a ne samo riječ. U prethodnom smo razmatranju razmišljali o tome, kako ta ljubav obuhvaća i neprijatelje. Teška je to zapovijed za čovjeka ranjena grijehom.
     Međutim, da bi je čovjek mogao vršiti potrebna je Božja milost. Samo snagom Duha Svetoga moguće je živjeti evanđelje. Ljudskom snagom nije moguće svladati duh svijeta. Moguće je to samo snagom Duha Svetoga.
     Isus je sabrao svoje apostole da ih pošalje u svijet naviještati Božje kraljevstvo pomirenja, opraštanja, mira i ljubavi. Poslao ih je u neprijateljski svijet i obećao im progonstva. Po svojim ljudskim snagama, oni za to ne bi bili sposobni. Zato im Isus, prije uzašašća u slavu Očevu govori: »I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu, dok se ne obučete u silu odozgor.« (Lk 24,49)
     Očevo je obećanje dar Duha Svetoga, snaga odozgor koja će ih prožeti svojom jakošću, mudrošću i ljubavlju. Tako Duh Sveti - vječna Ljubav Oca i Sina, biva darovan Crkvi kao njezin Branitelj, Posvetitelj i Tješitelj u svim nevoljama. On u svakom kršteniku djeluje tako što ga potiče i daje mu snagu da vjerno i ustrajno slijedi Isusa Krista i da živi sve zahtjeve Evanđelja. Sve dobro, lijepo i plemenito što se događa u čovjeku i u povijesti, događa se djelovanjem Duha Svetoga.
     Sve je čovjeku moguće Božjom snagom. Tako je moguće ljubiti i neprijatelje. Silom odozgor moguće je opraštati i osloboditi svoje srce od svakoga zlog osjećaja i svake osvetničke misli. Čovjek oslobođen bilo kakve mržnje, u sebi je slobodan. Tko mrzi, u sebi je rob zla.
     Ne dopustiti ni kapljici mržnje da otruje srce čovjeka, uistinu znači biti u sebi svjetlo i slobodan od zla.
     Isus je u molitvu Očenaša uključio tu zapovijed opraštanja: »I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim.« (Mt 6,12) I u Lukinu Evanđelju ponovno je zapisana Isusova zapovijed: »Nego, velim vam koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite se za one koji vas zlostavljaju.« (Lk 6,27-28) To je zakon Božjega svijeta i govor Božje ljubavi.

Kard. Franjo Kuharić, "S Bogom licem u lice - razmišljanja o čovjeku"



Post je objavljen 02.04.2009. u 22:30 sati.