Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Književni dodaci – prve žrtve krize američkih listova

Iako ekonomske nedaće ne pogađaju medijske kuće i izdavače istim intenzitetom kojim je pogođeno bankarstvo ili automobilska industrija, i u ovom sektoru vidimo značajne tektonske pokrete . Vjerojatno se najbliže istini približila glavna urednica tjednog glasila američkih izdavača Publisher Weekly Sarah Nelson kad je rekla da ono što vidimo posljednjih mjeseci u izdavaštvu i medijima predstavlja mikrokozam onoga što se događa u "stvarnom svijetu".

Danas je objavljeno da list Chicago Sun-Times podnosi prijavu za tzv. zaštićeni stečajni postupak, čime je postao drugi veliki dnevnik u Chicagu koji je podlegao promijenjenim čitalačkim navikama Amerikanaca: Chicago Tribune - kompanija koja inače kontrolira i Los Angeles Times i Baltimore Sun - prijavio se za sličan stečaj u prosincu. Chicago Sun-Times duguje samo američkoj poreskoj upravi IRS preko 600 milijuna dolara. New York Times, iako najprodavanije gradske novine u Sjedinjenim Državama, muku muče s financijama. Uz tiskano izdanje i preko 19 i pol milijuna online čitatelja svaki mjesec, ovaj list morao je nedavno posuditi 250 milijuna dolara uz izuzetno nepovoljnu kamatu. Prošli tjedan je, nakon 146 godina izlaženja, tiskano posljednje izdanje The Seattle Post Intelligencera, lista koji je počeo izlaziti kad je u Seattleu živjelo samo 150 ljudi, i otpušteno je 167 djelatnika a ubuduće će izlaziti jedino na Internetu. Isplativost ovakvog novog modela poslovanja prate brojni američki dnevnici kojima također prijeti bankrot.
Washington Post Book World
U izdavaštvu situacija nije ništa bolja, dapače ove smo godine vidjeli da je čak i književni dodatak Washington Posta – Book World, koji prati američku knjišku produkciju – ukinut kao posebna sekcija ovog lista – od tada knjiški se prilozi objavljuju u drugim sekcijama novina. Zanimljivo je da unutar nekoliko sati od objavljivanja konačne odluke o ukidanju Book Worlda prikupljeno preko 100 potpisa uglednih pisaca, novinara i kritičara za peticiju kojom se traži promjena ove odluke. U toj se peticiji ističe da je knjiški dodatak Washington Posta postao svojevrsno američko kulturno naslijeđe i da njegovo ukidanje dodatno sužava ekspoziciju "ozbiljne književnosti" do šireg kruga čitatelja. Uprava ovog lista tvrdi da književne sekcije jednostavno nisu isplative, jer troškovi njihova pripremanja znatno nadmašuju prihod o reklama i same prodaje.

Nije pomoglo što su brojni autori pokušali elokventno dokazati kako su knjige i ideje od vitalne važnosti za američko društvo. Jedan od njih je ogorčeno napisao da je tim potezom Washington Post odbacio i posljednju pretenziju kako je riječ o "ozbiljnom američkom listu". Jedan drugi napisao je da će bez Book Worlda svijet biti "više nijem i svakako više dosadan". A možda je najbolji komentar iznijela književna kritičarka Jane Ciabattari koja je rekla kako predstavlja vrhunsku ironiju da u trenutku kad je inauguriran predsjednik koji je također i pisac i strastan čitalac, "vodeći list u glavnom gradu naše zemlje dovodi u pitanje važnost koju u listu ima književna sekcija u kojoj se može razgovarati o pisanju i čitanju".


Post je objavljen 31.03.2009. u 21:27 sati.