Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/framasvantun

Marketing

....::::::::DUHOVNE VJEŽBE- PAZIN::::::::....

Zajedništvom nošeni krenuli smo u 15:00h u Pazin. Na samom početku pojavile su se nejasnoće i sumnje u vezi programa. Bez obzira na sve, nas 19 zajedno sa Duhovnim asistentom Fra Tomislavom Hrstićem krenuli smo na dugo očekivani vikend. Došavši u Franjevački samostan, ostali smo zapanjeni prirodom koja nas je okruživala. Osjećao se istinski mir. Nakon smještaja po sobama imali smo kratak uvod u Duhovne vježbe. Pojedinci koji su ove vježbe shvatili kao izlet nakon kratkog vremena shvatili su ozbiljnost ovog susreta. Prva tema koju smo obrađivali bila je najvažnija knjiga života: BIBLIJA.
Kroz duboka razmatranja i razgovor bolje smo shvatili Bibliju i Božju Riječ koja je svakodnevno prisutna u našim životima. Zatim je uslijedila Sv. Misa, te večera. Nakon večere održali smo Križni put. U 21:00h započeli smo sa radom u grupama. Podjeljeni u 3 mješovite grupe razmatrali smo 3 pojma: Biblija, Križni put i Duhovne obnove. Zaista su rasprave bile dubokoumne i svatko je imao svoja mišljenja ali na kraju sve se svelo do istih zaključaka: Biblija- najvažnija i najzanimljivija knjiga, svaka riječ donosi nam nešto novo, nešto što nas potiče na razmišljanje i daje nam snagu kroz život. Križni put- predstavlja suosjećanje i prisjećanje Kristove muke. Duhvne vježbe- nitko se od nas nije susreo s time pa nismo znali šta o tome raspravljati, sve nam je bilo nedorečeno ali smo mnogo očekivali od dana koji su pred nama. Nakon rada po grupama uslijedio je glazbeni dio di smo s veseljem pjevali najljepše Duhovne pjesme. Iako raspjevani morali smo poći na počinak.
Subota. Ustajanje u 7:00h. Uslijedila je jutarnja molitva te doručak. Nakon doručka tema za raspravu: SV. MISA. Naš duhovni asistent kroz 3 djela nam je pažljivo i opširno objasnio sve djelove mise i pravila. Nakon ručka uslijedio je ispit savjesti, ispovjed i zatim Misa. Od 15:00- 18:00h planirano je slobodno vrijeme. Bez obzira na tmurno vrijeme odlučili smo izaći iz samostana i prošetati. Nekim slučajem u Pazinu je još uvijek radilo klizalište pa smo odlučili tamo iskoristiti slobodno vrijeme. Uistinu je bilo zabavno. Bilo je i padanja i smijeha. Zaista divan osjećaj, kada svi zajedno provodimo svoje slobodno vrijeme u veselju. Nakon povratka u samostan uslijedilo je Klanjanje. Mnogi od nas smatraju to vrhuncem Duhovnih vježbi. Zbilja poseban trenutak koji je dirnuo u srce nas Framaša. Nakon večere opet je uslijedio rad po grupama,glazbeni dio te počinak.
Nedjelja. Ustajanje u 7:00h, zatim jutarnja molitva te doručak. Nakon doručka pošli smo na Sv. Misu koju smo mi animirali. Zanimljivo je to što smo se osjećali posebnije nego inače. Bili smo bliži jedni drugima i Bogu. Svaki trenutak Mise gledali smo drugim očima, osjećaji koji su prevladavali u nama neopisivi su. Nakon Mise obradili smo temu o Sv. Franji, te tako zaključili Duhovne vježbe. Prije ručka osjećali smo se sretno i ispunjeno. Tu sreću izrazili smo pjesmama koje su se orile kroz samostan. Toliko smo sretni bili da smo i za ručkom pjevušili. Kada je došlo vrijeme povratka u Pulu bili smo tužni jer smo tamo bili nekako posebni, no na kraju smo shvatili da će nam svagdje biti dobro ako smo svi zajedno, te smo druženje nastavili u crkvenim prostorijama u Puli.

Duhovne vježbe za nas su bile nejasan pojam. Nitko od nas nije znao što je to zapravo niti kako će to utjecati na nas. Tri dana u zajedništvu i molitvi zbližili su nas još više te pomogli da shvatimo koliko nam zapravo Frama znači.
Svaki doručak, ručak ili večera nije bio običan obrok. To su Božiji darovi koji smo mi zajedno djelili, sve je bilo posebno na svoj način. Svaka molitva budila je u nama drugačije osjećaje. Tek sada shvaćamo koliko nam je to pomoglo, i koliko toga sada možemo promjeniti da bismo bili još bolji i vjerniji. Sada shvaćamo da niti jedna minuta slobodnog vremena nije vrijedna toliko koliko naša zajednička molitva.
Tolika je sreća i ispunjenost u nama da ne možemo riječima opisati.


Hvala Fra Tomislavu Hrstiću što nas je uspio ujediniti i pomoći nam da shvatimo mnogo toga što će za mnoge od nas biti od velike važnosti u životu.


ZAHVALI
Zahvali srcem prepunim,
zahvali Ocu svetomu,
zahvali jer ti je dao Isusa,
sina svog.

I sad neka slab kliče: 'Ja sam jak!',
a siromah: 'Ja sam bogat!',
zbog onog što mi Bog učini.Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 24.03.2009. u 16:10 sati.