Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Najveća zapovijed (Mk 12, 28-34)

Tada pristupi jedan od pismoznanaca koji je slušao njihovu raspravu. Vidjevši da im je dobro odgovorio, upita ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega i iz sve duše svoje i iz svega uma svoga i iz sve snage svoje!" "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih."

Što znači ljubiti Gospodina Boga svoga svim srcem, svom dušom i svim umom svojim?

Razmišljanje ćemo započeti nečim svjetovnim, opipljivim što smo sigurno svi u nekom trenutku svoga života doživjeli. Kad neku osobu potpuno zavolimo spremni smo sve učiniti za nju. Ništa nam nije teško. Nema žrtve koja nije slatka. Ta osoba nam je na prvom mjestu. Sve svoje slobodno vrijeme želimo provesti s njom, a i ono kada smo u određenim obvezama skoro neprestano mislimo na nju. I kada volimo sretni smo, zadovoljni i to se na nama i vidi.

A kako ljubimo Boga? Je li On nama uvijek na prvom mjestu? Koliko su svakoga dana naše misli uz Njega? Koliko vremena svaki dan posvećujemo druženju i razgovoru s Njim? Da bi smo nekoga ljubili moramo ga poznavati? Poznajemo li mi našega Boga? Vidi li se na nama da smo Njegovi?

Nastojimo li upoznati Boga čitajući Sveto Pismo, moleći, razmatrajući o Njemu, sudjelujući u slavlju Euharistije ili Ga se sjetimo samo onda kada smo u nekoj potrebi?

Koliko cijenimo i poštujemo dan Gospodnji? Koji su naši prioriteti nedjeljom? Bog? Ili možda nešto drugo? Možda traženje vlastite zabave i udovoljavanje najrazličitijim prohtjevima gdje nema mjesta za Boga?

Vidimo u današnjem čitanju iz Evanđelja kao Isus reče: „Slušaj Izraele!“ I nama isto to govori: „Slušaj čovječe, dobro razmisli!“ Dobro razmislimo koliko mi uistinu ljubimo Boga!

„Slušaj, puče moj, i ja ću te opomenuti: o, da me poslušaš, Izraele! Nek ne bude u tebe drugog boga i ne klanjaj se bogu tuđem!“ ( Ps 81, 9-10) Kome i čemu se mi to danas klanjamo? Bogu? Ili možda bogatstvu, moći i moćnicima, svjetskom sjaju i ispraznostima, ugodi, zabavi, modi, modernim kućama, skupim automobilima…….

„Tko je mudar neka shvati ovo i čovjek razuman neka spozna! Jer pravi su putovi Jahvini: pravednici hode po njima, grešnici na njima posrću“ (Hoš 14, 10).

Ne varajmo se, ne možemo reći da ljubimo Boga, a živimo život suprotan od onoga na što nas Bog poziva, ako Ga ne slušamo i ne vršimo Njegove zapovijedi.

"Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." Ako uistinu ljubimo Boga, ako nam je On na prvome mjestu i slušamo i izvršavamo Njegove zapovijedi mora se očitovati i naša ljubav za bližnjega. To nerazdvojivo ide jedno s drugim. Istinska ljubav prema Bogu sadrži u sebi i ljubav prema bližnjemu. Jer tko ljubi Stvoritelja ljubi i od Njega stvorenoga!

Ljiljana


Post je objavljen 20.03.2009. u 13:51 sati.