Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Jela

Image and video hosting by TinyPic

Abies alba a zovu je još i obična jela je za mene sve samo ne obična.
Posebna mi je po ljepoti i svemu onome što zna probuditi u meni. Šetnja jelovom šumom je kao divna bajka, čarobna, puna mirisa, posebne atmosfere i tišine koja me usrećuje.Nažalost, ona je naša najugroženijih vrsta drveća. Uništava je zagađenje, kisele kiše i smrekov moljac. Nadam se da ćemo ipak uspjeti pronaći način kako sačuvati jelove šume na ovim prostorima i i da će u toj bajci moći uživati i oni iza nas.


Image and video hosting by TinyPic


Ime joj dolazi od latinskog abire u smislu udaljavanja od tla jer neke vrste dosežu visinu do 60 metara, a alba (bijela) zato što joj iglice s donje strane imaju dvije bijele pruge.Jela je crnogorična vrsta drveća koja raste u planinskim područjima i dosegne starost od preko 300 godina. Jedna od naših najstarijih jela živi u šumi Golubinjak Lokve i zovu je kraljica-jela, procjenjena starost joj je oko 200 godina. Vrlo je osjetljiva na hladnoću, zahtijeva visoku vlagu u zraku, odlično podnosi sjenu ali to rezultira vrlo sporim rastom. Najčešće raste na hranjim tlima iako ju možemo sresti i na kamenitim područjima. Ima valjkasto deblo, grane su su pršljenovima i ne vise. Ima uspravne valjkaste češere koji dozrijevaju iste godine i raspadaju se tako da ostane samo os. Na plodnim ljuskama imamo dvije sjemenke koje u prirodi nakon ispada iskliju idućeg proljeća.

Jela je seto drvo Druida a njezine iglice su se palile da bi donijele blagoslov i zaštitu.

Osim ljepote, ona je i vrlo ljekovita i u te svrhe koriste se pupoljci, kora i iglice.
Iz iglica i grančica destilacijom vodenom parom proizvodi se poznato eterično ulje koje je blijedožute boje. Djeluje pozitivno na emocije, poboljšava raspoloženje, potiče mentalne aktivnosti, olakšava stanja tuge, stresa i nervne iscrpljenosti. Pa tko onda ne bi uživao u šetnji jelovom šumom.

Image and video hosting by TinyPic češer kod jele je uspravan


Image and video hosting by TinyPic iglice imaju 2 bijele crte s donje strane









Slike su posuđene sa
www.bchorsemen.org
www.plantimag.de
www.webster-dictionary.org
tree-species.blogspot.com


Post je objavljen 19.03.2009. u 17:28 sati.