Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

BBB - kronologija jednog vremena

17. 03. 1986. - 17. 03. 2009.


Navijači modrih, proslavili svoj 23. rođendan, što se promijenilo nakon prohujalih desetljeća? Dinamo je i dalje u "podrumu" Europe.

Iako su BBB osnovani 1986. godine nakon blistave pobjede u Splitu protiv tada moćnog Hajduka, u legendarnoj utakmici modri predvođeni neuništivim Miroslavom Ćirom Blaževićem demontirali su bijeli stroj golovima Bogdanovića, Matića, Cvjetkovića i Munjakovića, sa 4-0, službenim rođendanom i datumom osnutka BBB-a smatra se 17. ožujka, moguće zato što se na ovaj dan slavi i blagdan SV. Patricka, zašto je tome tako, zaključite sami. Zločesti modri momci postoje 23 godine, mada Dinamo ima svoje navijače od samog svog postanka, najbolje se to vidjelo proslavljenog i toliko puta opjevanog dinamovog proljeća furiozne 1982. godine. BBB kao navijačka skupina daleko su mlađi od primjerice njihovog glavnog rivala, Torcide iz Splita, splitska Torcida osnovana je davne 1950. godine. Svoju proslavu, 23. rođendana, BBB su imali prošle nedjelje, na utakmici sa Šibenikom, kada je i položen vijenac kod spomenika palim Bad Blue Boysima u Domovinskom ratu, podno maksimirskog stadiona.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Nikad odigrana utakmica

Koliko god zamjerke pronašli dinamovim navijačima ne može im se oduzeti jedno, a to je vjernost modrom klubu, u vremenima kada na utakmice hrvatske nogometne lige dolazi u prosjeku dvije tisuće gledatelja, BBB su konstantno dinamova podrška, najglasniji i nerijetko dvanaesti igrač plave momčadi. Kroz svoju 23-godišnju povijest navijači plavih prošli su čitav niz faza, prepreka, transformacija, uz bezbroj kontroverznih sukoba sa policijom, čelništvom kluba, te politikom.

Svoj labuđi pjev Zločesti plavi dečki imali su 13. svibnja 1990. godine uoči nikad odigrane utakmice Dinama i tada najvećeg rivala modrih Crvene Zvezde, bio je to dan kada su Delije izazvale neviđene nerede na stadionu u Maksimiru uz blagoslov milicije koja niti jednom nije reagirala na divljanje beogradskih navijača. Bijes i revolt modrih drukera bio je ogroman, dinamovi navijači prodrli su u teren i sukobili se sa snagama reda ondašnje države, u neviđenom metežu malo je falilo da navijači plavih probiju milicijsku blokadu i uđu u otvoreni klinč sa Delijama, možemo samo pretpostaviti kakav bi to sukob bio.

U zaštitu navijača i svojih suigrača na terenu stao je i legendarni kapetan modrih, tada mlađahni, 22—godišnji Zvonimir Boban, njegov skok u karate stilu na jednog milicajca postao je dio urbane legende, prepričavane posljednja dva desetljeća. Tog dana BBB su otvoreno pokazali na što su sve spremni kako bi obranili svoj klub, svoj narod i svoju domovinu, mnogi i danas, a BBB pogotovo, smatraju 13. svibnja kao dan kada je počeo rat u Hrvatskoj. Nedugo nakon toga osnovan je i prvi Fan club dinamovih navijača. Uslijedio je rat, i mnogi navijači, tribine stadiona zamijenili su rovovima, a navijačke rekvizite, puškama, puno važnije stvari od nogometa, bile su na pomolu.

Devedesete

Odlaskom u rat, promijenila se čitava generacija navijača, promijenio se stil navijanja, došli su neki novi dečki i nasilje je postalo način življenja a nerijetko i način navijanja. Netko pametan se sjetio mijenjati ime kluba, nespretnim spajanjem dva kluba u jedan, HAŠK-GRAĐANSKI, zamijenio je Dinamo nakon 46 godina postojanja. Navijači takvu umotvorinu nisu prihvatili, iako se radi o dva slavna kluba iz bogate zagrebačke nogometne prošlosti, ipak se radi o dva stara, ljuta rivala, treba reći kako su u samom početku BBB bili skloni prihvatiti ime Građanski, međutim nespretnošću tadašnje vlasti propustila se prilika i dobili smo antagonizam nikada do kraja prevladan između navijača i službene politike, pogotovo kada je HAŠK-GRAĐANSKI postao CROATIOM, iako su se na tada organiziranoj skupštini koja je mijenjala ime čuli glasovi o vraćanju imena Dinamo, to nije prošlo te HAŠK-GRAĐANSKI definitivno postaje CROATIA.

Ovakav razvoj situacije otvorio je frontu između BBB i politike, iako su u početku stvaranja hrvatske države navijači modrih podržali HDZ, sloganom, "BBB ZA HDZ" , pogrešnom odlukom o promjeni imena sve se promijenilo.

Kap koja je prelila čašu bio trenutak kada je u Maksimir "aterirao" svemoćni predsjednik gradske skupštine, Zlatko Canjuga, Croatia je postigla vrhunske rezultate, u dva navrata plasiravši se u ligu prvaka, što je znanstvena fantastika za današnje stanare Maksimirske 128., međutim sve to nije otupjelo oštricu modrih navijača prema pokojnom predsjedniku Tuđmanu. U toj borbi pretjerale su obje strane, sjetimo se trenutaka kada je dio maksimirskog stadiona zapaljen, sjetimo se divljanja huligana po Francuskoj, Croatia je dobila od UEFE izgon iz Europe na godinu dana, zahvaljujući upravo huliganskim ispadima pojedinih pripadnika BBB, sa druge strane, represivni aparat gospodar Maksimira, Zlatko Canjuga, obilato je koristio ne bi li se umilio predsjedniku Republike. Niti jedna strana nije popustila u svojim čvrstim stavovima, duboko ukopavši se u vlastite rovove, gradeći zidove nepovjerenja jedni prema drugima. Promjenom vlasti, 2000. godine, Canjuga odlazi, a nakon devet godina vraća se ime Dinamo, sa Dinamom u Maksimir dolazi i "balkanski šerif", Zdravko Mamić.

Mamićevo doba

Ni povratak imena Dinamo, nije civilizirao najekstremnije krilo BBB, za takvu situaciju veliku krivicu snosi novi vladar plavih salona, Zdravko Mamić, svojim primitivnim načinom komunikacije, svojim ponašanjem, dao je izrazito loš primjer mnogim mladim pripadnicima BBB, stari vukovi sa početka priče su se povukli sa scene, rijetko svraćajući u modre odaje, udaljili su se od voljenog kluba za kojeg su krajem osamdesetih i početkom devedesetih dali mnogo toga, djeca postadoše ljudi, sa godinama došle su obitelji i sasvim drugačiji prioriteti. BBB-e čekala je smjena generacije, došla je generacija koju je uveliko, barem u početku, kontrolirao, sponzorirao, Zdravko Mamić.

Iako se ne može odreći velika ljubav BBB-a prema Dinamu, ipak im se moraju staviti na dušu neke nerazumljive stvari, divljanje, huliganizam, te brojni "mirnodopski poduhvati" diljem Europe, Prag i Udine i danas pričaju priču o performansu u izvedbi Zločestih plavih momaka. Početna ljubav Zdravka Mamića i BBB se pretvorila u otvoreni sukob, navijači modrih u organizaciji Udruge navijača Dinama pokrenuli su potpisivanje peticije kojom zahtijevaju odlazak maksimirskog šerifa i novokomponiranog jugonostalgičara, međutim, okružen svojim podanicima, Mamić se ne da. Najnovija predstava za javnost, kada je najavio svoje povlačenje iz kluba, iako je znao da to nitko neće podržati u sebi podčinjenom vodstvu Dinama, dodatno je razbjesnila modre navijače, ovoga puta s pravom, kraj tog sukoba se ne nazire, a sve na štetu Dinama, kluba u koga se obje strane tako nesebično kunu.

Zdravko Mamić je prolaznik kroz plave salone, navijači su prolaznici, jedni dođu, drugi odu, samo Dinamo je vječan, postojan, a taj kultni zagrebački klub zaslužuje najbolje, puno bolje od onoga što mu u ovom trenutku daju obje strane. Zato danas, na rođendan BBB, strahovito iritiraju apologetski tekstovi, napisi, bilo da nekritički veličaju jednu, odnosno drugu stranu, budući da u svemu ovome nedužnih nema, štetu kao i uvijek trpi Dinamo i istinski navijači modrih.


Post je objavljen 18.03.2009. u 01:11 sati.