Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pearson: reforma obrane u BiH upitna

Reforma obrambenog sustava u Bosni i Hercegovini dovedena je u pitanje i ta činjenica može zaustaviti tu zemlju u nastojanjima da postane članicom NATO-a, upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu general Peter Pearson, zamjenik zapovjednika Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a (AFSOUTH) sa sjedištem u Napulju.



"Napredak u reformi obrane znatno je usporen", kazao je general Pearson novinarima u Sarajevu nakon razgovora s ministrom obrane BiH Selmom Cikotićem i načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generalom Miladinom Milojčićem. Britanski je general podsjetio kako je reforma obrambenog sustava u BiH do sada bila uzorna, no u zadnje vrijeme nasatao je zastoj koji zabrinjava NATO. Odmah je objasnio kako su zapreke prije svega političke naravi te je podsjetio da, primjerice, Predsjedništvo BiH do danas nije bilo u stanju odlučiti o statusu vojnih pokretnina i nekretnina.

Blokiranje takve odluke, koju očekuje NATO, posljedica je nastojanja vlasti Republike Srpske da se vojne nekretnine po svaku cijenu podijele među entitetima, t.j. da ne budu u državnom vlasništvu. General Pearson je teškoće u obrambenom sustavu potkrijepio i činjenicom da više od 1700 bosanskohercegovačkih vojnika na dan čuva skladišta s viškom vojne opreme i streljiva, jer se političari u BiH ne mogu složiti ni o takvim, uglavnom tehničkim pitanjima.

"To će svakako biti zapreka na putu prema NATO-u", kazao je general Pearson, istaknuvši kako Savez neće postavljati vlastima BiH rokove da uklone te zapreke. O tome odlučuju same vlasti te zemlje kao i o provedbi mjera koje bi ih približile članstvu u NATO-u, dodao je. Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a pozvali su u ponedjeljak političke čelnike u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od nacionalističke retorike i jednostranih poteza te su izrazili zabrinutost zbog političkog stanja u zemlji.



Post je objavljen 17.03.2009. u 14:42 sati.