Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Austrijski diplomat Valentin Inzko imenovan posebnim izaslanikom EU u BiH

Aktualni austrijski veleposlanik u Sloveniji Valentin Inzko imenovan je posebnim izaslanikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, doznaje se u srijedu u Beču od izvora bliskih autrijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Sjedinjene Države, koje su zajedno s EU jamci međunarodnih sporazuma o Bosni i Hercegovini, dali su zeleno svjetlo za imenovanje austrijskog diplomata nakon što ga je predložilo 27 zemalja članica EU u utorak, prema istim izvorima.

Dosadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak ujedno je obnašao dužnost posebnog izaslanika EU u toj zemlji.

Očekuje se, javljaju agencije, kako će Valentin Inzko (59), prvi austrijski veleposlanik u BiH nakon rata, biti imenovan novim visokim predstavnikom u toj zemlji krajem ožujka.

Njegovo imenovanje u Beču se smatra velikim uspjehom austrijske diplomacije, koja će nakon Wolfganga Petritscha imati drugog viskog predstavnika u BiH.

Biografija - Valentin Inzko

Završio je slovensko-njemačku dvojezičnu osnovnu školu u Suetschachu u općini Feistritz im Rosental u Koruškoj. Gimnaziju na slovenskom jeziku završio je 1967. godine u Celovcu, a od 1967-72. godine studira pravne znanosti, srpsko-hrvatski i ruski jezik na Sveučilištu u Grazu. Iste godine brani svoj doktorat, a od 1972-74. godine pohađa Akademiju za diplomaciju u Beču.

Od 1974-78. godine bio je šef ureda UNDP-a u Ulan Batoru u Mongoliji, te radio u Minstarstvu vanjskih poslova Austrije za Srednju, Istočnu i Južnu Europu. Od 1982-86. godine je kulturni ataše Austrije za Jugoslaviju u Beogradu. 1992. godine bio je vođa misije OSCE-a za Sandžak. Od 1990-96. godine je savjetnik za kulturu u austrijskom veleposlanstvu u Pragu.

Prvi je veleposlanik Austrije u Bosni i Hercegovini od 1996-99. godine. Nakon toga radi ponovno u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, sve do 2005. godine, od kada je veleposlanik Austrije u Sloveniji. Oženjen je sa Bernardom Fink, argentinskom mezzosopranisticom slovenskog podrijekla i sa njom ima dvoje djece.

Post je objavljen 12.03.2009. u 14:40 sati.