Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/burza-frustracija

Marketing

CERTIFIKAT CPIN: Za 1200 kuna do 'čistih papira' za nekretninu

Bez obzira jeste li se ikada okušali u karijeri agenta za posredovanje u prometu nekretnina ili pak pokušali kupiti ili prodati nekretninu, neminovno ste se morali susresti s dobro nam znanom birokracijom, zemljišnim knjigama i gomilom papira čiju je ispravnost i valjanost trebalo provjeravati danima, tjednima, a ponekad i duže.
Evo kako su se tome dosjetili doskočiti domaći stručnjaci:

CERTIFIKAT CPIN: Za 1200 kuna do 'čistih papira' za nekretninu

ZAGREB - "Razvoj certifikata koji će jamčiti ispravnost nekretnine dobro je došao na tržište jer će koristiti svim akterima u procesu kupnje nekretnine", rekao je Đuro Njavro, na predstavljanju Certifikata pravne ispravnosti nekretnine, CPIN-a.
'Razvoj certifikata koji će jamčiti ispravnost nekretnine dobro je došao na tržište jer će koristiti svim akterima u procesu kupnje nekretnine', rekao je Đuro Njavro, na predstavljanju Certifikata pravne ispravnosti nekretnine, CPIN-a.
CPIN je standardizirani certifikat renomiranih hrvatskih odvjetnika kojim se potvrđuje da je pravno stanje nekretnine odgovarajuće i da su svi papiri usklađeni i upisani u zemljišne knjige. Postupak kupoprodaje nekretnina uključuje brojne troškove, a jedan od njih je svakako, kažu u Crozilli, trošak provjere pravne dokumentacije, kojeg kupci nevoljko plaćaju, ali su na to prisiljeni zbog brojnih nekretnina s neriješenim imovinsko- pravnim odnosima, koje se nalaze na tržištu.
Odvjetnik Silvije Cipčić - Bragadin, koji je i idejni začetnik projekta, upozorio je da na tržištu postoji mnogo nekretnina na kojima postoje plombe ili su opterećene hipotekama, a nalaze se u prodajnoj ponudi.
'Zbog izbjegavanja tih situacija Hrvatskoj je potreban jedan takav certifikat, koji kupcu daje sigurnost, ali i pravne informacije koje bi dosada morao platiti', naglasio je Cipčić - Bragadin.
Osim kupac, kojem pojednostavljuje proces kupnje, postojanjem CPIN-a profitirat će cijelo tržište jer će prisiliti prodavatelje da prije oglašavanja i prodaje nekretnine 'srede svoje knjige', naglasio je Ante Tabak, direktor Razine 3, kompanije u čijem portfelju nalazi portal Crozilla.com. Naime, Crozilla.com, portal za oglašavanje nekretnina, prvi će uvesti na tržište mogućnost pretrage oglašenih nekretnina temeljem posjedovanja CPIN-a.
'To je još jedna od novosti na tržištu, a nama je vrlo drago da je možemo implementirati i ponuditi veću sigurnost i veći broj informacija svojim klijentima', naglasio je Tabak.
CPIN će izdavati ovlašteni odvjetnici, a prodavatelji će ga po nekretnini plaćati po cijeni od 1200 kuna, bez obzira o kojoj je nekretnini riječ.

Autor/izvor: Marina Šunjerga - marina.sunjerga@seebiz.eu

Iako se moj kolega nikako ne slaže sa mnom po pitanju vjerodostojnosti certifikata jer isti nije propisan niti reguliran posebnim zakonom, moj je stav da im treba pružiti šansu. Naškoditi ne bi smjelo; neka vrijeme napravi svoje.

Post je objavljen 11.03.2009. u 12:16 sati.