Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković održao govor na ministarskom sastanku NATO-a

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković (slika) istaknuo je jučer u svom govoru na ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu da međunarodna zajednica i dalje treba ostati na Kosovu i u BiH te da je euroatlantska perspektiva važna za postizanje trajna mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.

"Hrvatska, kao buduća članica NATO-a, u tom će smislu dati svoj pun doprinos", rekao je ministar na sastaku na kojem su sudjelovali ministri vanjskih poslova 26 zemalja članica Saveza i dviju pozvanih zemalja, Hrvatske i Albanije.

Jandroković je rekao da je stanje u Afganistanu, u kojem NATO ima najveću misiju u svojoj povijesti, i dalje prijetnja globalnoj sigurnosti, naglasivši da Hrvatska preuzima sve zahtjevnije zadaće, osobito u obuci afganistanke vojske.

Jandroković se na rubu sastanka bilateralno sastao i s ministrima vanjskih poslova Kanade i Slovenije Lawrenceom Cannonom i Samuelom Žbogarom.

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarali su na sastanku o operacijama Saveza u Afganistanu i na Kosovu (ISAF i KFOR), odnosima s Rusijom, daljnjem jačanju i reformi sjedišta Saveza te o pripremama za sastanak na vrhu u Strasbourgu i Kehlu, na kojima bi Hrvatska i Albanija trebale sudjelovati kao punopravne članice.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je jučer nadu da će Hrvatska i Albanija na idućem summitu Saveza početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao punopravne članice.

Hrvatsko sudjelovanje na susretu na vrhu kao punopravne članice ovisit će o ishodu inicijative za raspisivanje referenduma u Sloveniji, kojim se želi dovesti u pitanje odluka slovenskog parlamenta, koji je ratificirao pristupni protokol s Hrvatskom.

Post je objavljen 06.03.2009. u 11:42 sati.