Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjeraufanjeiljubav

Marketing

umrijeti svijetu

»Sve što sam čuo od Oca svojega, vama sam objavio«, pa je hoće ovako razumjeti te kažu: on je nama objavio toliko koliko nam je »na putu potrebno« za naše vječno blaženstvo. Ja ne mislim da se to treba tako razumjeti, jer to nije nikakva istina. Zašto je Bog postao čovjekom?
Zato da bih se ja rodio kao taj isti Bog. Stoga je Bog umro da bih ja odumro cijelom svijetu i svim stvorenim stvarima.

Čovjek koji je ostavio samoga sebe tako je čist da njega svijet ne može podnijeti. Rekao sam jednom ovdje - nedavno: Tko ljubi pravednost, pravednost se za nj zalaže, pa ga ta pravednost zahvati te je on jedno s tom pravednošću. Zapisao sam jednom u svoju knjigu: Pravednik ne služi ni Bogu ni stvorenjima, jer on je slobodan; i što je on bliži pravednosti, to je bliži slobodi, i to više on jest sama pravednost. Sve što je stvoreno jest neslobodno. Sve dok je (još) bilo što iznad mene, a što nije sam Bog, mene pritišće, koliko god da je maleno ili kakvo god da jest; pa da je to čak i razum i ljubav: ukoliko je to stvoreno a nije sam Bog, to mene tlači, jer to je neslobodno. Nepravednik služi istini, bilo mu pravo ili krivo, i služi cijelom svijetu i svim stvorenjima, a sluga je grijeha.

Kad bi ti samoga sebe mogao samo na trenutak uništiti, da, ja kažem čak i na manje nego jedan tren, bilo bi ti vlastito sve što to u sebi jest. Sve dok se ti kako god obazireš na sebe ili na bilo koju stvar, ti isto tako malo znaš što je Bog koliko i moja usta znaju što je boja, i koliko moje oko zna što je okus: tako ti malo znaš i tako ti je malo poznato što Bog jest.


Post je objavljen 07.03.2009. u 09:38 sati.