Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nema krize na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Na temelju članka 22.* Statuta Filozofskog fakulteta i mišljenja Dekanskog kolegija, od 01. studenog 2008. dekan donosi sljedeću

ODLUKU

I.

Zbog velikog povećanja opsega poslova na Filozofskom fakultetu utvrđuje se dodatak na plaću u mjesečnim neto iznosima kako slijedi:

pročelnicima Odsjeka i voditeljima Centara
do 20 zaposlenika – 1.000,00 kuna
više 20 zaposlenika – 1.500,00 kuna
prodekanu / -ici - 3.000,00 kuna
dekanu Fakulteta - 5.000,00 kuna

II.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od 01. listopada 2008.

III.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje važiti ranije donesena Odluka o istovrsnim naknadama.

Dekan
dr. sc. Miljenko Jurković

Zagreb, 11. studenoga 2008.

* Članak 22. govori o Nadležnostima dekana, a u ovome slučaju to znači da dekan može raspolagati fakultetskim novčanim sredstvima, a da nikomu ne treba odgovarati, čak do iznosa od milijun kuna! Za iznos od 3 milijuna kuna, račune polaže Sveučilištu.

Nevjerojatno je da unatoč globalnoj krizi koja je Hrvatsku posebno snažno pogodila, šefovi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povisuju vlastite plaće, a ostalim zaposlenicima to povećanje pravdaju na veoma jednostavan način: 'zbog velikog povećanja opsega poslova', što je doista zanimljivo, jer obim poslova nije se povećao samo njima, nego svima. One koji na Filozofskom fakultetu najviše rade dekan očito ne smatra dovoljno vrijednima da bi im povećao plaću, iako na posao često dolaze puno prije njega, iako rade jednako kao i on, iako su i dosad imali mnogo, mnogo manju plaću od njega! Tajnicama (kojih na Filozofskom ima doista puno, s obzirom na broj odsjeka i centara) s visokom stručnom spremom (pa i onima sa srednjom stručnom spremom), a koje su sposobne raditi sve poslove koje od njih zatraži Uprava, pročelnici, nastavnici itd. nema očito šanse da se poveća plaća (primjer: tajnice čak upisuju ispitne ocjene studenata u sustav ISVU-a, preuzimaju mnoge poslove pročelnika, koji su za svoj posao itekako mjesečno plaćeni); kao ni knjižničarima, koji unazad više mjeseci crnče kao mravi i rade prekovremene sate zbog selidbe knjiga u novoizgrađenu knjižnicu, gdje su od studenoga 2008. preselili 500 000 komada knjiga; zatim, djelatnicama studentske referade (kojih ima samo 4 na cijeli fakultet!), računovodstva (unazad 15 godina računovodstvu se posao utrostručio, a Uprava odbija zaposliti novoga djelatnika/icu kao pomoć, također, odbili su im i povišicu) i knjigovodstva, obračuna plaća, urudžbenog ureda itd. – oni također nisu u dekanovu planu… Čistačice su pak na Fakultetu najdegradiranija skupina zaposlenica, ne samo s obzirom na visinu plaće, već i u smislu kako se prema njima odnosi. Treba naravno spomenuti i portire, dostavljače, pa i zaposlenice fotokopiraonica – svi su oni zakinuti nauštrb dekana i ostalih podšefova, koji su si bahato digli plaću na čak 5.000,00 (dekan)! Pa to ljudi, nije niti moja cijela plaća! Čovjek si je podigao plaću za dvije plaće jedne čistačice koja jedva preživljava! Ova je zemlja doista živa sramota, i umjesto da Filozofski na kojemu rade ljudi humanističke struke pokaže nešto drugačije, uz humanost skromnost na primjer, napravi ovakav neoprostivi gaf! Kao da djelatnici fakulteta nisu već dovoljno ogorčeni količinom posla koji im se svakodnevno nameće.
Dekan i prodekani, istina, uz tekuće poslove moraju jadni putovati u daleke zemlje, npr. Meksiko, Kinu, Rusiju, Japan, a kolektivna Uprava provodi zajedničke dočeke Nove godine u Grčkoj, na Siciliji i bogznagdje, pa im je uz to opterećenje plaćenih putovanja (i dnevnica, naravno) potrebna valjda još jedna novčana stimulacija, džeparac za sve iscrpljujuće obaveze.

Tko sve to plaća????
Spomenimo još i nagrade FF-a, koje se svake godine dodjeljuju djelatnicima koji su zaslugama i napornim radom doprinijeli napretku našega Fakulteta; i ponovno, radi se o odabranim pojedincima, tzv. 'uvlakačima'. Npr., nedavno je jednu od takvih nagrada (koja se dodjeljuje u visini jedne neto plaće) dobila koordinatorica za međunarodnu suradnju, koja i inače u dekanatu ima poseban status – najvišu plaću, što je čisti misterij – i možda je taj status zaslužila provodeći sate u pripravljanju gableca za šefove ili ljubakajući se s dekanom, tko zna? No, to o ljubakanju su priče, ali ova Odluka je činjenica, i kao takva uistinu je sramotna!

Dakle, što je s nama ostalima, gospodine dekane? Ima nas previše? Je li u tome problem? Da ste svim djelatnicima gore nabrojanima povećali plaću na 1.000,00 kuna (i sebi, mogli biste se solidarizirati za promjenu) novaca Vam ne bi nedostajalo. Po čemu ste Vi to drugačiji od ostalih da Vam plaća mora biti uvećana za čak pet tisuća kuna??? I zašto mi 'obični', 'mali zaposlenici' (začudo s visokom stručnom spremom!!) nemamo prava glasa u pogledu šefovskih plaća? Jedino što mi dobijemo jest okružnica u kojoj nas se obavještava da ste si digli plaće. Krasno! Pa neka onda okružnicu čita cijela Hrvatska na Vašu sramotu, a našu zadovoljštinu.

Anoniman

Post je objavljen 04.03.2009. u 10:26 sati.