Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

U svojoj knjizi Blagojevich će se osvrnuti na "mračnu stranu" politike

Blagojevich
Bivši guverner Illinoisa optužen je, između ostalog, da je pokušavao prodati senatsko mjesto svoje savezne države koje je Barack Obama ostavio upražnjenim. U toj prodaji nije uspio, međutim, izgleda da je uspio prodati svoju još nenapisanu knjigu. Njegov je agent jučer izjavio kako će osramoćeni bivši prvi čovjek Illinoisa primiti šesteroznamenkasti iznos za knjigu o "mračnoj strani politike". U pismenom priopćenju agent kaže da će se Blagojevich usredotočiti na "rasprave, razmatranja i čimbenike" koji su doveli do njegovog odabira Rolanda Burrisa za nasljednika predsjednika Obame u Senatu, dodajući da će buduća knjiga otkriti i informacije koje će mjestimično biti "neugodne za bivšeg guvernera ali i druge". Knjiga će biti objavljena u listopadu ove godine, zasad radni je naslov prilično jednostavan – Guverner.

Pitanje koje bismo mogli postaviti jest kako vjerovati knjizi čovjeka koji je izgubio svaki kredibilitet i koji je uhvaćen u višestrukom "zaobilaženju istine". Međutim, izdavač buduće Blagojevicheve knjige – Phoenix Books – nije zabrinut da bi to moglo utjecati na komercijalni efekt. Vjerojatno se ovaj izdavač prisjeća 1978. godine kad su po prvi put objavljeni memoari bivšeg predsjednika Nixona, koji je također prilično neslavno napustio dužnost. Tad su ispred knjižara stajali prosvjednici s majicama na kojima je pisalo "Dont' buy books from crooks", odnosno, otprilike, ne kupujte knjige koje su napisali prevaranti. Naklada u kojima su prodani Nixonovi memoari ukazuju na to da nije mnogo čitatelja slušalo poruku prosvjednika. Dapače, knjiga je toliko dobro prodavana da je pokojni predsjednik ubrzo nakon toga objavio i nastavak.

Knjiga sjećanja jednog drugog isto tako neslavnog guvernera, međutim, nije zabilježila nikakav uspjeh u knjižarama. Djelo Ispovijed oženjenog bivšeg guvernera New Jerseya Jamesa McGreeveya, koji je podnio ostavku 2004. godine nakon što je otkrivena njegova afera s muškarcem koji je radio u njegovom uredu, prodano je u samo 36 tisuća primjeraka. Dakle, pred izdavačem stoji pitanje – hoće li Blagojevicheva knjiga doživjeti sudbinu Nixonove ili McGreeveyeve? Nije lako odgovoriti na to pitanje stoga jer je bio neujednačen i nepredvidljiv uspjeh u knjižarama drugih "zloglasnih" memoara. Primjerice, knjiga o Moniki Lewinsky ubrzo je nakon kratkotrajnog uspona na rang-listama završila na policama za rasprodaju. S druge strane, knjiga jednog od aktera afere Watergate Johna Deana, koji je odslužio višegodišnu zatvorsku kaznu, nadmašila je komercijalno i maloprije spomenute memoare njegova šefa Richarda Nixona. Od memoara O.J. Simpsona Da sam to učinio: ispovijed jednog ubojice, izdavač HaperCollins je odustao nakon velike povike u javnosti, međutim, kod drugog manjeg izdavača ova je knjiga zabilježila relativan uspjeh s prodajom od oko 100 tisuća primjeraka.

Ipak, čitatelji su ti koji će odlučiti komercijalnu sudbinu knjige sjećanja smijenjenog guvernera Blagojevicha, inače poznatog po tome da u javnosti recitira duge pjesme klasičnih engleskih i američkih pjesnika i povijesne govore.


Post je objavljen 03.03.2009. u 18:33 sati.