Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tarot-proucavanje

Marketing

Velike Arkane

Velike Arkane se također nazivaju i adutima tarota.

Kao što sam već spomenula u prethodnom postu, one su, dodane Malim Arkanama otprilike u 15. stoljeću stvorile tarot kakv poznajemo danas.
Međutim, smatra se da je njihovo porijeklo puno starije zbog arhetipova koji su oslikani na njima, koje predstavljaju.

Sastoje se od 22 karte, počevši od nule -Luda do broja 21 -Svijet.

Suvremeni tumači tarota vjeruju da Velike Arkane ne samo da prikazuju ljudske arhetipove, već predstavljaju čovjekov put kroz život -put koji pratimo proučavajući tarot -Ludin Put, o kojemu će biti više govora nešto kasnije.
Osim toga, za razliku od Malih Arkana za koje se vjeruje da prikazuju svakodnevne situacije, ljude koje susrećemo, u čitanju Velike Arkane nose veću težinu jer predstavljaju stanje u kojem se nalazi pitaoc.

Pa da krenemo Ludinim Putom i na njemu objasnimo neke osnove tumačenja svake od karti u Velikoj Arkani.

Dakle, ako je Ludin Put metafora za život, svaka je karta Velikih Arkana jedna etapa na tom putu; jedno iskustvo koje moramo proći, jedna lekcija koju moramo naučiti da možemo krenuti dalje.

Sama Luda (0) je tako karta početaka; početak života. Kao malo dijete, Luda je naivna i puna očekivanja juri u avanturu života, mogli bi čak reći, bezglavo juri, jer ne može ni zamisliti koje ju sve prepreke čekaju.

Odmah na početku svog putovanja susreće Čarobnjaka (1) i Visoku Svećenicu (2). Njih dvoje predstavljaju suprotnost materijalnog svijeta; Čarobnjak aktivnu, mušku energiju, znanje i sposobnost kontroliranja materijalnog svijeta, dok Visoka Svećenica predstavlja veliko znanje, ali pasivno, ona čeka neki aktivni princip koji će ostvariti njezin potencijal. Ona je ta koja svoje znanje prenosi drugima, no ne nameće niti pokušava kontrolirati za razliku od Čarobnjaka.

Treća je Carica (3) koja predstavlja majčinstvo, brigu za druge, prirodu i osjetila u najboljoj interpretaciji Majke Zemlje. Predstavlja obilje.

Četvrti je Caričin muški princip - Car (4). Car nosi poruku strukture, autoriteta -discipline. On je očinska figura koja zna vladati svojom obitelji, svojim podanicima.

Visoki Svećenik (5) donosi lekciju koju Luda mora svladati kada se odvaži krenuti izvan svoje obitelji, u svijet, u društvo.
On predstavlja društvene norme, formalno obrazovanje, te sustave vjerovanja, a Ludu uči konformizmu -mora se prilagoditi da bi se uklopio u svoje šire okruženje.

Kada sreće Ljubavnike (6) suočena je sa nečim potpuno novim -od ego centriranosti, osjeća potrebu za sexualnim izražavanjem, za stvaranjem veze sa drugom osobom. Ljubavnici također nose i dvojbe; odabir između dva moguća puta, strukturiranje vlastitih vjerovanja i vrijednosti od onih koje primamo izvana.

Kočija (7) donosi izazov; obuzdavanje samoga sebe, kontroliranje situacije. Kao dva divlja konja koji vuku svaki na svoju stranu i vješti kočijaš koji njima upravlja. Ovo jest kontrola, ali ne ona koju sa takvom lakoćom provodi Čarobnjak, ovo je prije borba koju se mora dobiti da bi se krenulo dalje, snagom volje postiglo pobjedu.

I dok Čarobnjak svoju kontrolu nameće znanjem, Kočija silom, snagom volje, naša slijedeća etapa je postizanje kontrole strpljenjem, tolerancijom, ljubavlju koje nam nosi Snaga (8).

Pustinjak (9) vodi Ludu u osamu, traži od njega da se proispituje, traži odgovore, ali i učitelja, savjet.

Nakon proispitivanja, spremna je za promjene u svom životu, a njih mu donosi Kolo Sreće (10). Karta koja označava promjene, prekretnicu, no isto tako događaje koji su izvan naše kontrole.

Pravda (11) nas tjera da shvatimo uzročno-poslijedične veze svakog događaja, svakog našeg postupka. Govori nam da ćemo dobiti točno ono što zaslužujemo, ono što uložimo.

Kad-tad u životu naiđemo na situaciju koja nam se čini jednostavno preteška za izdržati, izazov pretežak za prevladati. Takve situacije su oslikane u Obješenom Čovjeku (12). Shvaćamo tada da moramo žrtvovati mnogo da bi mogli krenuti dalje i to nam daje određeni mir. Iako nam se 'svijet okrenuo naopačke', znamo da je to bitka koju možemo dobiti jer smo spremni za tu žrtvu.

Kada shvatimo da smo zaista spremni za tu žrtvu prelazimo u slijedeću fazu, karta Smrti (13). Na prvi pogled izuzetno loša karta, no uvidjet ćete da u tarotu nema isključivo loših ili dobrih karti.
Smrt označava doslovce kraj nečega staroga da bi se moglo započeti novo (obično i bolje za nas). Obješeni Čovjek nam je pokazao da je potrebna žrtva, Smrt nam govori da prerežemo te svoje loše navike, raskrstimo sa lošim utjecajima i krenemo u bolju budućnost.

Nakon ovih isrpljujućih emotivnih iskustava, uviđamo potrebu za ravnotežom koju nam daje Umjerenost (14). Potrebno je upotrijebiti sve vještine koje smo dosada u životu naučili da bismo prošli ovu životnu lekciju; lekciju strpljenja, ravnoteže, kompromisa.

Slijedeća karta i lekcija na putu je karta Vraga (15). Vrag nije zlo,kako bi rekli na prvu pogled, vec prije naši unutarnji demoni. Neznanje i beznađe, emotivni nered, kaos. Traženje prečica, umjesto da se potrudimo za svoje ciljeve, padanje u depresije ili odustajanje umjesto upornosti.

Ono što nas može izvući iz ovakvog stanja je korjenita promjena koju nalazimo u Kuli (16). Oslikana je kao kula koja se ruši predstavljajući tako ruševine našeg starog života, propast svega što smo poznavali, no ipak i otkriće, bolji uvid u samoga sebe i svijet oko nas koji se samo može dobiti kroz ovakav gubitak, promjenu.

Nakon takvog iskustva opet dolazi smirenje u obliku Zvijezde (17). Zvijezda nam nosi nadu i inpiraciju, nove obećavajuće početke, sve što želimo podijeliti sa ostatkom svijeta.

U ovakvom stanju euforije izuzetno smo podložni utjecaju Mjeseca (18) koji nam nosi iluzije, ponekad krivu percepciju stvarnosti, duboko ukorijenjene strahove, moguće i stanje potpune odvojenosti od 'stvarnog svijeta'. Mjesec je također karta jake intuicije, nama nepojmljivih sila na djelu, našeg Unutarnjeg Bića.

Treba nam nešto da se situacija razjasni, a baš to donosi Sunce (19). Prosvjetljenje, novu vitalnost, samopouzdanost i sposobnost da ostvarimo svoj puni potencijal.

Međutim, da bi dosegli konačnu etapu našeg puta moramo prihvatiti odgovornost za ono što smo ucinili. Suđenje (20) nas poziva da učinimo upravo to, donosi nam zrcalo i tjera da se pogledamo u njega, da se iskupimo za svoja nedjela i slavimo dobra djela. Omogućava nam da se 'ponovno rodimo'.

Zadnja etapa, veliki finale: Svijet (21) !! Ponovno ulazimo u svijet, sa novim spoznajama, postignućima, sa uvidom u sebe i svijet oko nas. Osjećamo se ispunjeno i spremni smo to podijeliti sa ljudima oko sebe.


Post je objavljen 01.03.2009. u 19:28 sati.