Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Servisne informacije (smještaj)

Hoteli

Pariz je grad sa najvećim smještajnim kapacitetom u Europi, a opet je poželjno rezervirati mjesta u hotelima tjednima ili mjesecima unaprijed.
Kategorije hotela varijraju od najelitnijih do najjednostavnijih, i po cijeni i po uslugama.

Riječ hotel u ne znači uvijek i pojam na koji smo mi naučili, hotel. Riječ se može odnositi i na gradsku vijećnicu (Hotel de Ville, npr.), na bolnicu ili na palaču

Ponajbolji hoteli nalaze se na području Champs-Elysees (Bristol, Royal Monceau ili Four Seasons George V.), ali ima i svih ostalih.
Na području Maraisa, koje je možda najzanimljivije za turiste željne živahnosti, mogu se naći hoteli razumnih cijena. To su manji hoteli, koji su preuređeni od palača ili dvoraca.
Međutim, obližnje četvrti (iako ne baš tako blizu) kao što su Les Halles ili Rue st-Denis puna su prostitutki i narkomana.

Četvrt oko Tour de Eiffel i Les Invalides je tradicionalno 'dosadna' a tamo su smještene institunacionalne zgrade, i hoteli.

Oko kolodvorskih područja (Gare du Nord ili Gare de Lyon) nalaze se dosta povoljni hoteli koji pružaju najosnovnije usluge, ali trebalo bi pažljivo birati.

Na Montmartru se nalaze živopisni hotelčići, dosta ugodni, ali bi u principu trebalo paziti: naime, mnogi hoteli se 'izdaju' da su na Montmartru, a u stvarnosti se nalaze u četvrti Pigalle, poznatoj i kao "Četvrt crvenih svjetiljki".

Ako smještaj tražite osobno, najbolje vrijeme za to je kasno prijepodne ili rano poslijepodne. Ako su sve sobe zauzete, probajte opet nakon 18:00 h kada se oslobađaju rezervacije.

Posezona u Parizu traje od sredine studenog do ožujka i u srpnju i kolovozu, i tada su obično cijene niže, ali ne i nužno. Naime, modne revije i ostali događaji mogu napuniti hotele do posljednjeg mjesta, a time se i cijene dižu.

U nekim hotelima nude se posebne pogodnosti studentima, obiteljima ili starijim osobama. Popusti su česti ako se rezervira online, a cijene su niže ako se rezervira smještaj dosta vremena unaprijed. Svakako nemojte propustiti pitati postoji li kakav popust.

Što se tiče usluge hotela, polupansion vam često neće ni trebati, uz veliki izbor restorana po gradu.
Dodatni troškovi u hotelima su, recimo usluga iz mini-bara, usluge pranja, telefoniranja ili parkiranja u garaži.
Napojnice nisu nužne, jer je u cijenu sobe uključena i porez i usluga, ali u posebnim slučajevima (ako vam rezerviraju ulaznice za predstavu, ili ako vam odnesu robu na pranje) se daje napojnica.

Želite li biti sigurni da ćete dobiti wc u sobi, zatražite 'bain', a ako želite kupaonicu, tražite i 'cabinet de toilette'.
Ako jedete tipični francuski doručak, zatražite da vam daju 'orange presee' (oranž prese - svježe iscjeđenu narandžu) a ne 'jus d'orange' (koji je industrijski).

Bračni kreveti ('grand lits') su uobičajeni, ali ipak morate naglasiti želite li ili ne.

Iz sobe se treba odjaviti do podneva, a ako ostanete duže, platit ćete još jedan dan.

Većina hotela primaju djecu (dapače, u većini je i smještaj za djecu do određenih godina besplatan), a oko pogodnosti za putnike sa invalidnošću ćete se morati dogovoriti direktno sa osobljem hotela.

Priličan broj hotela se zatvara u kolovozu.

Jako dobar link za informacije o hotelima je i www.parisinfo.com ili možete otići osobno:
Office du Turisme
25 Rue des Pyramides
75001 Paris
tel: 033 892 68 30 00

Apartmani i privatni smještaj

Za ovaj vid smještaja najbolje se povezati sa nekim od agencija. Na gornjem linku također možete naći skoro sve informacije o apartmanskom smještaju, kao i o privatnom smještaju.

Agencije nude vrhunski opremljene apartmane u razdoblju od jednog tjedna do šest mjeseci, a veći apartmani su ponekad jeftinijii.

Za detaljnije informacije za apartmane možete pogledati linkove:

www.ely1212.com
www.psrparis.com
www.aslom.com

ili za privatni smještaj i noćenje s doručkom:

www.citadines.com
www.hroy.com
www.bed-and-breakfast-in-paris.com
www.apartments-in-paris.com

U Parizu postoji velika ponuda i hotelskih lanaca koji se većinom nalaze u predgrađima, a kod onih najjeftinijih se ne može preporučiti ništa drugo osim cijene.
Hotelski lanci nude povoljniji smještaj vikendom.
Nešto bolji lanci su Campanile i Ibis.
Campanile - www.campanile.fr

ili pogledajte veći izbor na: www.choicehotels.com

Hosteli i kampovi su također popularan način smještaja, doduše za one koji ne traže skoro nikakvu komociju, nego doslovce samo krevet i malo krova nad glavom. U hostelima su toaleti zajednički a sobe višekratne (kao i u svim hostelima), a kampovi su iznimno popularni i organizirani - ljeti, nažalost, popunjeni do posljednjeg mjesta.

Dođite u Pariz, i uživajte u njemu. Ne bojte se ničega! cerek

napomena:
za cijeli blok servisnih informacija koristila sam se EYEWITNESS TRAVEL PARIZ knjigom koja je moja zvijezda ovdje, moja putopisna Biblija i koja mi je u mnogome olakšala i "prosvijetlila" boravak ovdje. Ah, nema smajlića koji se klanja, ali u to ime živjeli vi meni sto godina party


Post je objavljen 01.03.2009. u 11:48 sati.