Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skraping

Marketing

Škraping i orijentacija

Orijentacija je sport koji nas vodi u prirodu iz skučenih sportskih dvorana. Ovdje natjecatelj uz pomoć karte mora na terenu određenim redoslijedom pronaći zadane točke.

Zovu ga još i "razboritim trčanjem" budući da je, uz fizičku spremnost, važno i poznavanje čitanja karte kao i točno i brzo donošenje odluka u dionicama koje si je natjecatelj isplanirao. Cilj orijentacijskog natjecanja je u što kraćem vremenu pronaći sve zadane kontrolne točke.

Orijentacija kroz suhozide - posebnost Škrapinga


Kontrolna točka je zadani detalj u prirodi koji je označen zastavicom dijagonalno podijeljena na crveno i bijelo polje. Tu je i perforator kojim natjecatelj perforira kontrolni karton i time dokazuje da je obišao zadanu točku. Put od jedne do druge kontrolne točke nije mu zadan nego ga bira sam, drugim riječima, o njegovoj sposobnosti čitanja karte i fizičkoj kondiciji ovisi koliko će brzo preći taj put. Pri tome se mjeri vrijeme provedeno na stazi i boljima se smatraju oni natjecatelji koji su kraće vrijeme proveli na stazi, jasno, pod uvjetom da su pronašli sve kontrolne točke.

Kontrolna točka



Tko može sudjelovati u orijentacijskoj utrci?

Sudjelovati na orijentacijskoj trci mogu svi koji znaju čitati kartu. Natjecatelji su podijeljeni u kategorije ovisno o spolu kao i fizičkoj spremnosti i poznavanju tehnike orijentiranja.
Zapravo se pokazalo da je orijentacija idealan obiteljski sport pa se na nekim trkama nađu i tri ili četiri generacije iz jedne obitelji. Jako je zanimljivo poslije pređene staze s prijateljima ili članovima obitelji analizirati varijante odabrane na stazi !

Orijentacijska natjecanja
Orijentacijska natjecanja se većinom održavaju na blago valovitim, pošumljenim terenima. Karte su najčešće nacrtane u mjerilu 1:5000, 1 : 10 000 ili 1 : 15 000 i sadrže mnogo detalja. U zadnje vrijeme, u cilju promocije ovog športa natjecanja se sve češće organiziraju po gradskim parkovima i ulicama. Tako su se do sada održale trke po ulicama Zagreba, Samobora, Delnica, Opatije, Rovinja, Varaždina, Čakovca... Svake godine trčimo po ulicama i mostovima samog središta drevne Venecije!

Odakle nam dolazi orijentacijski sport?
Orijentacijski je sport potekao iz skandinavskih zemalja gdje je dosegao visoki stupanj masovnosti. Rekordan broj natjecatelja privukao je popularni "O-Ringen": 25.000 trkača u preko 80 kategorija.

Kod nas se pojavio prije više od 50 godina u okviru planinarskog Saveza, najprije kao planinarska orijentacija, a zatim sve više prerasta u natjecateljski šport gdje je ključna brzina.

U orijentacijskom športu, osim orijentacijskog trčanja postoji još i skijaška orijentacija, orijentacija na biciklima, precizna orijentacija...

Zašto je orijentacijsko trčanje dobar sport?

* orijentacionisti se kreću u prirodi, borave na zraku, što je osobito dobro za psihofizičko zdravlje;
* kod natjecatelja, osobito onih najmlađih, razvija se svijest o očuvanju okoline;
* njeguju se vještine snalaženja u prirodi, a što je izuzetno važno za gradsku djecu;
* bavljenje sportom izgrađuje samopouzdanje, pogotovo kod djece;
* izgrađuje se svijest o važnosti timskog rada budući da puno toga radimo zajedno, posebno kod pripreme natjecanja, treninga, odlaska na trke i slično;

Timski rad


U Hrvatskoj najviše klubova za orijentacijsko trčanje ima u Zagrebu, ali i u drugim gradovima: Samoboru, Čakovcu, Bjelovaru, Delnicama, Lokvama, Rijeci, Jastrebarskom.

Možete se priključiti jednom od orijentacijskih klubova u Hrvatskoj:
1. OK Kapela, Zagreb
2. OK Vihor, Zagreb
3. POK Maksimir, Zagreb
4. POK Sljeme, Zagreb
5. HOD Antun Mihanović, Zagreb
6. HPD Japetić, Samobor
7. OK Jelen, Jastrebarsko
8. OK Bjelovar, Bjelovar
9. OK Međimurje, Selnica
10. OK Ris, Delnice
11. OK Lokve, Lokve
12. POK Torpedo, Rijeka

Tekst preuzet sa stranice utrke.net

Post je objavljen 01.03.2009. u 09:38 sati.