Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Devil´s food cake

Image and video hosting by TinyPic


Devil´s food cake (Vražja torta) i Angel food cake (Anđeoska torta) su poznate američke torte. Obično se spominju zajedno, jer stoje u opoziciji. Nisam se nikad interesirala tko je izmislio te torte, ne znam ni kada su izmišljene, a o motivima njihovih naziva, dalo bi se raspravljati...
Pojam Devil´s food cake implicira da je torta «bogata» , sastoje se od raznih bogatih, «teških» krema, glazura, preljeva... Pridjev «bogate» implicira da su te torte grešno dobre, a to se naravno povezuje s đavlom.

Za Devil´s food cake karakteristično je da je «tamna», tj. radi se od tamne čokolade, a Angel food cake je «svijetla» tj. obično se sastoji od žutog biskvita i neke bijele kreme. Ali po Internetu ima na desetke recepata i za jednu i za drugu tortu i ne drže se baš ove teorije o tamnoj/vražjoj i svijetloj/anđeoskoj torti. Nemam pojma koji recept je «pravi», a koji «krivi».

Za Angel food cake imam nekoliko recepta, jedan od njih sadrži kokos, a drugi ne, jedan sadrži svježe voće, a drugi ga ne sadrže… Nisam još probala ni jedan od tih recepata pa nemam pojma kakvi su.

I recepti za Devils´s food cake se međusobno razlikuju i po omjeru sastojaka, i po načinu pripreme i po broju slojeva kreme i biskvita itd. Jedino što je zajedničko receptima za tu «tamnu» tortu je: čokolada odnosno kakao njami Iako, u nekim receptima se torta sastoji samo od čokoladnog biskvita, u drugim receptima sastoji se i od čokoladnog biskvita i od čokoladne kreme, a u ovoj verziji prema kojoj sam radila uz čokoladni biskvit i čokoladnu kremu torta sadrži i maline.

Imam taj recept već 7-8 godina, a nikako da dođe na red. Ponajviše zato što sam bila skeptična prema ovom biskvitu rolleyes.
Može li se taj biskvit stvarno «uspješno» ispeći i još na kraju biti jestiv (ili čak ukusan) eek?

Taj biskvit nije kao oni «klasični» mekani, rahli biskviti. Taj biskvit je suh, težak, nekako «zbijen», ali je začuđujuće ukusan njami. Pogotovo u kombinaciji s kremom i smrznutim malinama.

I to sa smrznutim malinama mi nikako nije bilo jasno rolleyes. Bilo bi «normalno» odmrznuti maline prije stavljanja u tortu! Ali ne, maline se stavljaju na tortu dok su još smrznute. Dok je torta u hladnjaku maline se postupno odleđuju u torti. Nakon otprilike dva sata torta je spremna za degustaciju. Maline naravno ispuste sok dok se odmrzavaju, koji ostane «u kremi». I taj gnjecavo-malinasto-čokoladni nadjev se odlično slaže s suhonjavim biskvitom sretan.
Krema je na početku pripreme malo gnjecava, ali nakon što torta stoji u hladnjaku, taj suhi biskvit izvuče vlagu iz kreme.

Kad je sezona malina, mogu se upotrijebiti i svježe maline.


Naravno, ova torta, tj. biskvit se neće sviđati baš svima. Ako volite lagane, mekane, rahle, pahuljaste, prozračne biskvite – preskočite ovaj recept.

Meni se torta svidjela – to je stvar ukusa. Kad sam ju prvi put radila namjeravala sam, ako mi se ovaj biskvit ne svidi, idući put napraviti neki «obični» tamni biskvit. Ali budući da mi se sviđa ne vidim razloga da radim drugačiji biskvit.

Ovaj biskvit od mene u svakom slučaju dobiva: thumbup

Recept je u originalu namijenjen za pečenje u kalupu promjera 18 cm. Ja nemam takav kalup, pa sam povećala količinu sastojaka iz originalnog recepta, i to za otprilike pola mjere i pekla sam tortu u kalupu promjera 22 cm.


Krema
375 g slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
300 g čokolade za kuhanje
110 g maslaca
+
200 g smrznutih malina

Biskvit
75 g čokolade za kuhanje
3 čajne žlice meda
75 ml vode
150 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
120 g brašna
6 žlica kakaa
1 prašak za pecivo



Za kremu, zakuhajte neizmiksano slatko vrhnje (ili biljni šlag). Čokoladu grubo nasjeckajte i dodajte ju u vruće vrhnje zajedno s maslacem, miješajte kuhačom da se sve rastopi i poveže. Ostavite kremu u hladnjaku preko noći.


Za biskvit, nasjeckajte čokoladu. U lonac stavite vodu i med i ostavite da zakuha. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Maslac sobne temperature izmiksajte sa šećerom, miksajte da se šećer rastopi. Dodajte žumanjke i izmiksajte. Nakon toga dodajte mlačnu rastopljenu čokoladu i opet izmiksajte.

Prosijajte brašno, prašak i kakao pa ih dodajte smjesi. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa dodajte pripremljenu smjesu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 45 min.

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.

Jednu koru premažite s malo kreme. Pomoću slastičarske šprice naštrcajte «puslice» od kreme uz rub biskvita. U sredinu stavite neodmrznute maline.
Image and video hosting by TinyPic

Maline premažite s malo kreme i odozgo poklopite drugom korom biskvita.

Kolač odozgo i sa strane premažite kremom.

Stavite u hladnjak na dva sata.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.brigitte.de/kochen/rezepte/rezept/kuchen_devilsfood-cake




Post je objavljen 28.02.2009. u 14:21 sati.