Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Crvenom bojom na NATO tramvaj

Grupa nepoznatih građana danas je oko 13 h u Vukovarskoj ulici u Zagrebu crvenom bojom polila simbole NATO pakta na tramvaju koji svojim bojama promiče euroatlantske integracije. Očito je da se radi o prosvjedu protiv saveza kakvi su i ranije viđeni u Zagrebu.



No zanimljivo je da, dok traju žongliranja naših vlasti sa slovenskim oko blokiranja ulaska Hrvatske u NATO, potpora građana tom projektu sve više jača. Naime, prema posljednjim ispitivanjima čak 61 posto hrvatskih građana ovu integraciju ocjenjuje pozitivnom, dok je Europskoj uniji sklono tek 58,7 posto sudionika ankete. To je prvi puta da je redoslijed ovakav, jer u svim dosadašnjim istraživanjima, potpora članstvu u Europskoj uniji bila je i za deset postotnih poena veća od potpore članstvu u savezu.
Profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i najbolja hrvatska ekspertica za NATO, Lidija Čehulić, u izjavi za radio Slobodna Europa objasnila je kako se radi o reakciji građana na slovensko zavlačenje s ratifikacijom Pristupnog sporazuma.

„Potpora hrvatskih ispitanika za ulazak Hrvatske u NATO nije, nažalost, jača zbog toga što hrvatsko građanstvo više razumije što je NATO, zbog toga što je u ova dva-tri dana naučilo nešto više o NATO-u, što bolje razumije euroatlantske procese i priključenje novih zemalja euroatlantskim integracijama, već je – po meni – to primarno zbog toga što se po medijima, po kafićima, po ulici, tramvajima... u zadnja dva-tri dana spominje kako nam Slovenci ne daju da uđemo u NATO“, kaže Čehulić.


Post je objavljen 26.02.2009. u 14:44 sati.