Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skraping

Marketing

Pregled Light staze

Dana 22.02.2009. organizatori su odradili zadnji pregled Light staze, te vam sada donosimo neke pojedinosti sa staze.

Staza Light utrke ide iz centra mjesta Preko, prelazi preko glavne ceste i panoramskim putem te stazom preko mocira vodi do prvog vrha FRATAR na 183 m nadmorske visine.

Uspon na vrh Fratar

Kad stignete na vrh Fratar i poništite prvu kontrolnu točku, preko mocira i ograda JI od vrha, dolazite do obalnog pojasa. Silazak sa vrha do mora traje oko 30-45 minuta. Kako je ispod vrha lanac litice visine izmedju 4-5 metara, preporučljivo je pratiti ucrtanu stazu.

Od vrha Fratar prema obali

Dolaskom do obale, počinje lagani škraping, po kamenim pločama i to tako do uvale Svitla

Pločama do uvale Svitla

Uvala Svitla oduševit će vas nevjerojatnom tirkiznom bojom mora, malim ribarskim kućicama. U uvali Svitla, čeka vas prva postaja za osvježenje. Tu možete nadopuniti zalihe vode.

Uvala Svitla

Od uvale Svitla, staza i dalje nastavlja tik uz more, samo sa jednom razlikom - dolazi pravi Škraping!!! Oko 2,5 km škrapa i samo škrapa i tako sve do uvale Željina Vela.

Od uvale Svitla do uvale Željina Vela

Dolaskom u uvalu Željina Vela poništavate drugu kontrolnu točku na kuponu i stazom kroz makiju i tunele od crnike dolazite ispod vrha Sv. Mihovil, odnosno na liticu Željina stijena.

Od mora vodi staza kroz "tunele" od crnike

Na Željina litici, za one odvažnije pripremili smo slobodno penjanje u suradnji sa GSS-om. Penjanje na stijenu nije obavezno, već za one koji to žele.

Željina litica

Od Željina litice, stazom sa JZ strane vrha Sv. Mihovil, dolazite do utvrde na vrhu, gdje se poništava 3 kontrolna točka.
Utvrda se nalazi na 250 m nadmorske visine još od 14 stolječa. U utvrdi vas očekuje voda za nadopunjavanje zaliha.

Pogled s utvrde Sv. Mihovil, Photo: Slavica Doležal

Od utvrde, put vas vodi do drugog vrha, Vela Glava na 236 m nadmorske visine, koji je i 4 kontrolna točka. Vrh Vela Glava, odigrao je veliku ulogu u Domovinskom ratu. Sa tog mjesta se kontrolirao cijeli zračni prostor Zadarske županije. Od tog vremena, na vrhu su ostale dvije građevine u kamenu.

Sa vrha se pruža pogled na fanscinantnu liticu Željina.

Od vrha Vela Glava, staza se spušta u maslinike i kroz kilometre suhozida dolazi se do 5 kontrolne točke, tj. do lokaliteta Poljane.

Kroz suhozide do Poljana

Od lokaliteta Poljane, ugodnom šetnjom dolazite do slikovitog mjesta Poljana, gdje se na rtu Sv. Petar, nalazi istoimena romanička crkvica iz 13. st., koja je ujedno i posljednja, 6 kontrolna točka.

Poljana, photo: blog.blagi.net

Od Poljane do cilja, Preka, vodi vas cesta uz obalu.

Došli ste na cilj!!! Čestitamo!!! Otuširajte se i odmorite i pridružite se najluđoj zabavi uz večeru, dodjele nagrada i koncerte uživo.

Ako vam ovaj opis nije bio dovoljan i zanima vas kako izgleda staza na karti, Light kartu pogledajte tu:



Post je objavljen 23.02.2009. u 16:38 sati.