Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Prihvaćen tekst izjave o zaštiti slovenskih interesa u postupku ratifikacije hrvatskog protokola

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u ponedjeljak je nakon duže rasprave prihvatio tekst izjave o zaštiti interesa Republike Slovenije u postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez.

Riječ je o kompromisnom prijedlogu takve izjave, o kojoj će u četvrtak odlučivati i parlament u plenarnom sastavu.

Kako su nakon sjednice izjavili ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i predsjednik odbora Ivo Vajgl, prihvaćena izjava, čiji tekst za sada nije dostupan, odražava stajališta Vlade, te referendum o ratifikaciji hrvatskog pristupnog pregovora zbog te izjave, koja je prihvaćena jednoglasno, nije potreban. No, obojica su naveli da su inicijative koje traže referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez legitimne.

Po riječima Žbogara, ako bi krenula procedura raspisivanja referenduma, Slovenija vjerojatno ne bi mogla uhvatiti rokove za slanje ratificiranog hrvatskog protokola u Washington.

Predsjednik Udruge 25. lipnja 1991. godine Marjan Podobnik izjavio je da će tijekom dana uložiti 2500 potpisa za referendum, kako bi to učinio u roku, ali da će za konačnu odluku o referendumu pričekati četvrtak kada bi se o današnjem prijedlogu teksta izjave trebao izjasniti i parlament u cjelini.

Post je objavljen 17.02.2009. u 12:37 sati.